IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 март

07:46 | 06.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 6 март

Новият план на ЕСО предвижда с 520 млн. лв. по-малко инвестиции
В. Капитал Daily

Само за две години необходимите инвестиции за модернизация и разширяване на електропреносната мрежа на България до 2024 г. са се стопили с 520 млн. лв. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на проекта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за развитие на мрежата за периода 2015 - 2024 г., което се проведе вчера. Предстои планът да бъде разгледан на обществено обсъждане и в енергийния регулатор, който трябва да одобри документа. Към момента все още е в сила 10-годишният план на ЕСО за развитие на мрежата до 2020 г., в който фигурира изграждането на АЕЦ "Белене".

Депутатите закъсняха с избора на нов шеф на Сметната палата
В. Сега

Мнозинството в парламента одобри правила за номиниране, изслушване и избор на председател, зам.-шефове и членове на Сметната палата. Процедурата обаче няма да бъде приключена в законовия срок - приетият миналия месец нов устройствен закон на одитния орган постановява, че изборът трябва да стане до 1 месец от влизането му в сила. Той обаче бе обнародван на 13 февруари, а само за събирането на предложения за кандидат-председатели правилата предвиждат една седмица. Номинирането на заместници и членове пък може да започне едва след като има шеф на палатата.

МОН предлага студентите да завършват с единен държавен изпит
В. Сега

Студентите да завършват висше образование с национален изпит по съответната специалност - такава идея лансира вчера министърът на образованието Тодор Танев след заседание на ресорната комисия в парламента. "След като държавата е дала пари и иска определено качество, следователно трябва да влезе във функцията си и да определя кой наистина е завършил и кой не", обясни идеята си Танев.

КРИБ иска среща с Борисов за акцизите
В. Стандарт

Бизнесът иска среща с премиера Бойко Борисов, на която да се обсъдят предстоящи промени в законите и наредбите към тях, свързани с производството и търговията с акцизни стоки, се посочва в съобщение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). На обща среща в КРИБ ръководствата на Българската петролна и газова асоциация, Националната лозаро-винарска камара, Булгартабак Холдинг, КТ Интернешънъл и други се обединиха около мнението, че промените в акцизното и данъчно законодателство както на законовите, така и на подзаконовите нормативни актове се извършват без оценка на въздействието им върху бизнеса, с налагане на свръхадминистративна тежест изцяло за негова сметка.

Връзват митниците с данните на МВР
В. Стандарт

Служители на Агенция "Митници" ще имат достъп до данните на МВР, като наред с това ще се увеличат правата им при разследване на измами и задържане на заподозрени. Това предвиждат промени в Закона за митниците, които са подготвени от Министерството на финансите. Служители на МВР и на Агенция "Митници" ще обменят данни чрез достъп до автоматизираните им информационни системи, гласи проектът. С промените в закона митничарите ще могат да извършват оперативно-издирвателна дейност, когато става въпрос за контрабанда или за продажба на акцизни стоки без бандерол. Ще могат да правят и разследвания, свързани с акцизи и ДДС.

И Бургас вече има зарядни за електромобили
В. Новинар

Бургас се нареди сред градовете, в които има места за зареждане на електромобили. Първата станция в морския град вече заработи. Тя се намира на общинския паркинг на ул. „Гурко”. Зареждането на возилата с ток ще бъде безплатно, като стопаните им ще трябва да извадят пари само за престоя на паркинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още