IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street поема надолу в края на седмицата*

Появата на Apple в Dow e голяма промяна за пазара, смятат експерти

17:30 | 06.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street поема надолу в края на седмицата*

Американските индекси започват сесията в петък с отстъпления след представените по-рано през деня данни за трудовия пазар в САЩ и интересните новини от корпоративния сектор.

Apple ще се присъедини към индустриалният индекс Dow Jones този месец, заменяйки AT&T.

Това е "добра новина", каза Кейт Уорн, инвестиционен стратег в Edward Jones. "Dow трябва да реагира добре, но се движи много по-различно, отколкото очаквахме", отбеляза той.

"Това е голяма промяна", заяви Хауърд Силвърблат, старши анализатор в S&P Dow Jones Indices LLC. "Очевидно е, че това ще бъде един положителен компонент. Той (Apple – бел. ред.) е символ за пазара и се надяваме да се представя по-добре от AT&T", добави той.

Данните от страната показаха, че безработицата в САЩ се е понижила до 5,5% през февруари от 5,7% месец по-рано до най-ниското ниво от почти седем години.

Анализаторите очакваха по-лек спад на безработицата до 5,6%. Намалението отразява както ускорените темпове на наемане на работна ръка, така и спада на работната сила. Делът на икономически активните лица в САЩ се е понижил до 62,8% през февруари, показва статистиката.

През втория месец от годината са били създадени 295 000 нови работни места при консенсусна прогноза на анкетирани от агенцията икономисти за 235 000, сочат още данните. Същевременно данните за януари са занижени до 239 000 нови работни места.

Същевременно обаче ръстът на заплащането на час не оправда очакванията. Средното почасово заплащане се е увеличило с 0,1% през февруари спрямо януари, когато се повиши с 0,5 на сто. Анкетираните от агенцията икономисти прогнозираха увеличение на почасовото заплащане на труда от 0,2%.

Доходността по 10-годишните облигации се повишава до 2,20%. Щатският долар печели позиции спрямо основните световни валути.

Staples отчете 3,7% спад на тримесечните продажби на фона на силния долар. Книжата на дружеството поевтиняват с 2,55 на сто.

Междувременно президентът и главен изпълнителен директор на Федералната резервна банка на Сан Франциско Джон Уилямс посочи в реч в Хавай увереността си, че лихвените проценти по федералните фондове следва да бъдат покачени преди инфлацията да достигне целевите 2 на сто.

По-късно вечерта се очаква изявление да направи и президентът на Федералната резервна банка на Далас Ричард Фишър.

* Актуално към 17:20 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още