IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето на дроните

Правата на гражданите трябва да бъдат защитени, преди дроните да залеят пазара, твърдят експерти

09:53 | 15.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Както изглежда, дроните изведнъж се появиха навсякъде. Те прелитат през сюжетните линии на американските телевизионни трилъри, стоят като възможност за осъществяване на доставките на гиганти в онлайн търговията като Amazon.com и помагат при зони с катастрофи като Хаити и Филипините. Тази потайна технология започна да става все по-разпространена, пише Project Syndicate.

Властите в САЩ и Европа са се заели с отварянето на цивилното въздушно пространство за невоенни безпилотни самолети. Когато това се случи, дроните ще станат още по-използвани. Ето защо е от решаващо значение уникалните предизвикателства, които те поставят пред гражданските свободи и неприкосновеността на личния живот, да бъдат идентифицирани бързо и разгледани внимателно.

Като начало безпилотните самолети значително променят начина, по който се събират данни. Досега повечето цивилни дрони са оборудвани с камери с висока резолюция, които позволяват на полицаите, спасителните екипи, журналистите, инспекторите и режисьорите да получат по-широк поглед към заобикалящата ги среда. Но сега това е напът да се промени. Производителите експериментират с безпилотни самолети, които могат да правят термални снимки, да предоставят далекосъобщителни услуги, да правят екологични замервания и дори да четат и анализират биометрични данни. Освен това някои оператори са силно заинтересовани от събирането на големи обеми от информация едновременно с помощта на набор от различни сензори.

Междувременно дроните стават все по-малки, което им позволява да проникват в пространства, които преди не им бяха достъпни. Те могат да надничат през прозорците, да летят вътре в сгради, да стоят незабелязано в ъгли или други места. Размерът и безшумността им означават, че те могат да бъдат използвани за наблюдение под прикритие, което поражда опасения за промишлен шпионаж, саботаж и терористични атаки.

Цената на безпилотните самолети спада стремглаво, а базовият модел може да се купи за не повече от няколкостотин долара. Търговските оператори, които искат да поддържат добри отношения с клиентите си, имат интерес да използват безпилотните самолети отговорно. Но частните лица са по-склонни да действат с по-малко скрупули и да шпионират съседите си, членовете на семейството си или широката общественост.

Необходими са действия. Въпреки че последствията за личния живот от малките евтини безпилотни самолети са очевидни, забраната им не е решението. Тя ще лиши обществото от множеството ползи, които носят дроните.

Използването на безпилотни самолети за пръскане на житни култури, мониторинг на замърсяването, за търсене и спасяване на хора, особено от полицията и журналистите е важно. Самото разнообразие от потенциалните приложения на технологията прави почти невъзможно регулирането ѝ. Заинтересованите страни на всички равнища трябва да направят оценка на потенциалното въздействие върху неприкосновеността на личния живот, защитата на личните данни и етичния елемент във всеки отделен случай.

Производителите на дрони също ще изиграят важна роля, защото трябва да предоставят насоки за помощ на потребителите, особено на отделните граждани, в използването на продуктите в границите на закона. Самите самолети пък ще се сдобият със серийни номера, така че да станат проследими. Гражданските органи също полагат големи усилия за защита на личния живот. От своя страна застрахователните компании трябва да осигурят подходящите стимули чрез проучване на потенциала на пазара и възможностите, свързани със злоупотреби и аварии.

Предизвикателството е едновременно сложно и бързо нуждаещо се от решение. Правата на гражданите трябва да бъдат защитени, преди дроните напълно да залеят пазара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още