IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руините на Одесос дават шанс на туризма във Варна

Археолози предлагат находките да бъдат вписани в новата визия на града

09:08 | 26.03.15 г. 1
Руините на Одесос дават шанс на туризма във Варна

Руини, а край тях - любопитни минувачи, които надничат, за да зърнат ценните артефакти, изникнали на пъпа на Варна. Скептиците в морската столица пиперливо коментират, че заради разкопките центърът няма скоро да се оправи.

Но археолози и общинари са оптимисти, че находките могат да се впишат в новата визия на пешеходната алея и трябва да се следва световния опит на държави и градове с богато историческо наследство, пише в днешния си брой в. „Стандарт“.

Възможно е в сегашния център на Варна да се окажат една от портите на късноантичния Одесос и пътят, който води към Дианосополис, казва работната си хипотеза ръководителят на разкопките доц. д-р Валери Йотов.

Според него големият шанс е, че археолозите веднага са попаднали на крепостната стена и тя ще е основният обект на проучването им. Още от 70-те години на миналия век при ремонтни работи в централната зона е станало ясно, че има бойна кула, свързана с отбранителната система от античността и археолозите са били наясно, че трябва наблизо да излезе укрепителната стена. При започнали водопроводни ремонти и преди да се сложат нови павета на бул. "Княз Борис" само след ден се появила североизточната й част.

"Ако говорим за античния Одесос, той има няколко стени - от елинистичния период пр. Хр., римската крепостна стена с една кула, която е под пешеходната зона и сега новооткритата късноантична стена", казва доц. д-р Йотов. Първите две са в т. нар. Дупка на Варна, за която имаше намерения да стане музей на открито, но засега се отлага, припомня той. И отново подчертава, че е най-важното проучване е за късноантичната стена, която пресича пешеходната зона, а има и надеждата, че може да се намерят и други сгради вътре в крепостта.

Засега се знае, че късноантичната стена е широка 3,7 м и за изграждането й е прокопана траншея от 4-4,5 м. "Стотици хора са били ангажирани със строежа й", твърди археологът.

Запазена е около 80 см от нея, фундаментът й е на около 2 м дълбочина, а тя е правена от камък, споен с червен хоросан - вар със счукана тухла, което е типично за късноантичния период.

На пешеходната алея миналата седмица бе открит и скелетът на мъж с внушителни размери. Костите на гиганта все още не са изкопани изцяло, не са и проучени. Според работната хипотеза на доц. д-р Йотов, най-вероятно по време на градежа на крепостната стена е станал инцидент и загиналият е бил погребан направо в траншея.

Както казва археологът Александър Минчев, при толкова попадения на находки от елинската и римската епоха, няма данни за портата, за входа на древния Одесос и затова е важно да я открием и докажем, казва ръководителят на разкопките.

Те дават прекрасен шанс за туризма, категоричен е той. Археолозите смятат да препоръчат на комисията в Министерство на културата и на община Варна находките да се впишат в новата визия на ларгото. Това е централната пешеходна алея на града, която особено през лятото е основно място за разходки на варненци, гости на града и чужди туристи.

"Ние ще настояваме тези старини да станат видими, не през витрини и стъкло, а в естествения им вид, казват учените. Може да се направи много добра реставрация, възстановка, да се вдигнат на малко по-голяма височина, да се маркират с каменни блокове или плочи отстрани и хората спокойно да минават по древната крепостна стена", категоричен е археологът.

След като бъде изготвен проектът как находките да бъдат вписани във визията на пешеходната зона, реализацията му ще бъде инвестиция на общината,  каза кметът на Варна Иван Портних, който също одобрява варианта за пряко експониране на находките. Самите разкопки също се финансират от инвеститора на проекта за ремонта, а именно общината. Около 10 000 лв. ще струват те - по груби сметки на археолозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
A! Да не са съборили кораборемонтния? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още