IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за човешки ресурси приключва без пропуски и грешки, отчете Калфин

До края на годината ще завършим изцяло ОП "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 година, каза вицепремиерът

09:50 | 26.03.15 г.
Програмата за човешки ресурси приключва без пропуски и грешки, отчете Калфин

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР) за изминалия програмен период 2007-2013 година върви много добре, наддоговорена е, а до месец май ще се прецени дали има нужда да се пренасочват средства между отделните програми. Целта е до края на тази година програмата да бъде приключена на сто процента.

Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика по време на изслушване за напредъка по ОП РЧР за миналия програмен период.

Калфин определи целите по завършването на програмата като амбициозни. „Чака ни напрегната работа по завършването на този програмен период на ОП РЧР”, посочи вицепремиерът. 

По думите му през 2014 година е продължил добрият темп на финансово изпълнение на програмата. Към 31 декември 2014 година размерът на договорените средства възлиза на над 2,478 милиарда лева, което е 104% от общия бюджет на програмата. Разплатени са 2,018 милиарда лева, или 85% от общия бюджет, верифицираните разходи възлизат на 1,859 милиарда лева, или 78% от бюджета, сертифицираните разходи са 1,544 милиарда лева, или 76% от бюджета на програмата.

С цел да не бъдат загубени средства по оперативната програма до края на 2014 година са сертифицирани 1,438 милиарда лева, с което целта е преизпълнена с над 106 милиона лева.

Калфин съобщи, че по ОП РЧР от текущия период над 43 хиляди безработни са започнали работа, над 70 хиляди души са били включени в обучение, близо 8 хиляди са започнали работа в сферата на социалната икономика, 315 хиляди са заетите, които са били включени в обучение.

Над 113 хиляди ученици и студенти са взели участие в практики в реална работна среда, 7 хиляди деца със специални образователни потребности са били интегрирани в образователната система, 31 хиляди ученици, отпаднали от училище, отново са ингегрирани.

През 2014 година се наблюдава значителен напредък по по-голямата част от показателите, отчете още министърът. По думите му налице е постоянен висок темп на включване на заети в обучения за повишаване на професионалната квалификация и по ключови компетенции. По данни на управляващия орган на оперативната програма не са идентифицирани съществени проблеми в реализацията на програмата.

В началото на миналата година Европейската сметна палата не е открила никакви пропуски и грешки по програмата при направения одит. Заключението на одиторите от ЕК също е било, че системите за управление и контрол работят ефективно.

Министър Калфин коментира, че през новия програмен период по ОП РЧР ще се търсят провеждането на мерки, които струват повече, но са важни за обществото и пазара на труда. Той визира мерки за изваждане на пазара на обезкуражените – тези, които не са нито в обучение, нито в заетост и които трудно се мотивират да се върнат на трудовия пазар. Целта ще бъде повече хора да бъдат записани в бюрата по труда, но тези мерки ще са и по-скъпи.

„Ще търсим скъпата и трудна дейност, така че поне веднъж да ги изкараме на пазара на труда“, посочи Калфин.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов допълни, че целта на програмата е да създава умения, навици и компетенции у хората, а не само да създава работни места, защото те няма как да бъдат устойчиви. Социалното министерство не създава работни места, това е работа на икономиката и на бизнеса, илюзия е, че оперативната програма може да реши проблемите на пазара на труда“, посочи Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още