IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият директор на Агенцията по вписванията е Елена Маркова

Проверка открила нарушения в работата на служителите - регистрирали документи след полунощ

15:40 | 27.03.15 г.
Новият директор на Агенцията по вписванията е Елена Маркова

Новият директор на Агенцията по вписванията е Елена Маркова, която до момента заемаше длъжността на заместник на изпълнителния директор, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Досегашният изпълнителен директор Венцислав Спирдонов е освободен със заповед на министъра на правосъдието от 26 март т. г., съгласувана с премиера Бойко Борисов.

Спирдонов е освободен на основание Закона за администрацията, където се предвижда право на назначаващия орган да извърши уволнение по своя преценка без предизвестие.

В съобщението се уточнява, че на 21 март т. г. е приключила назначена със заповед на премиера Бойко Борисов проверка в Агенцията по вписванията, извършена от държавни инспектори от Главния инспекторат към МС. Докладът от проверката е получен в Министерството на правосъдието на 24 март.

Направените в него констатации, изводи и препоръки недвусмислено сочат сериозни нарушения в работата на длъжностните лица по вписванията, в организацията на работата в Търговския регистър, практиката по договорите за възлагане на обществени поръчки и контрола върху тяхното изпълнение и др.

Комисията по проверката препоръчва дълъг списък от организационни мерки за отстраняване на констатираните пропуски и несъответствия, сред които търсене на дисциплинарна отговорност от длъжностните лица по регистрация, допуснали нарушения при изпълнение на служебните си задължения, както и дисциплинарна отговорност от директора на дирекция „Длъжностни лица по регистрация”.

Самата проверка е назначена от премиера на 4 февруари т. г. и е продължила повече от месец и половина. Задачата на комисията от четирима държавни инспектори е била да провери информацията за допуснати нарушения в работата на Агенцията относно извършване на вписвания в търговския регистър извън установеното работно време; голям процент на откази за вписване, отменени от съда като незаконосъобразни; нарушения при възлагане на обществени поръчки, включително формално приемане на дейности по проекти, финансирани със средства от ЕС по ОПАК – без изрично произнасяне от възложителя, на принципа на „мълчаливото съгласие“; немотивирано провеждане на процедури по ЗОП, класифицирани по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

„Налице е трайно утвърдена практика длъжностите лица по регистрация (ДЛР) да вписват/обявяват актове по партиди на търговци в ранните и късните часове на денонощието (между 00:36 ч. и 03:16 ч.)“, пише в изводите на доклада. Установени са случаи на извършването на търговска регистрация в нощните часове на деня – между полунощ и 7,30 сутринта, както и във вечерните часове – между 19,00 и 23,49 часа, без да е обяснена причината за това. Комисията специално е отбелязала случаи на регистрирано влизане в сградата на АВ между 04:40 ч. – 06:00 ч., като в този времеви период са извършвали вписвания/обявявания по партиди на търговци.

Според проверяващите са въведени незаконосъобразни практики, които водят до разлика между датата на подаване на заявлението и датата на вписването в Търговския регистър.

Повече от половината (52,5%) от обжалваните откази за вписване, са отменени от съда, което, според комисията, говори за липса на контрол.

„В АВ продължава порочната практика по договорите за възлагане на обществени поръчки да се използва т. нар. „мълчаливо съгласие“ като способ за приемане на резултатите от обществената поръчка. Това означава, че без изрично произнасяне от страна на възложителя за качеството и количеството на извършената работа, само след изтичането на един определен срок (от 5, 7 или 10 дни), работата се счита за приета без забележки. Такава възможност резултатите от обществената поръчка да бъдат приемани от възложителя чрез мълчаливо съгласие се предвижда в договорите за обществени поръчки“, се казва в съобщението.

Редица договори за техническа поддръжка на информационните системи на АВ са сключени без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП заради защита на  класифицирана информация, е друг резултат от проверката. Комисията не е получила двустранни приемо-предавателни протоколи или други документи, удостоверяващи надлежно изпълнение по договора, но пък е установено, че от изпълнителите не е изискано представянето на гаранция за изпълнение, която да обезпечава това.

Обществени поръчки са били възлагани след провеждане на ограничена процедура, без да са посочени действителните мотиви за това в решенията, сочи още докладът.

В него се правят редица препоръки за преустановяване на порочните практики, както и за възлагането на независими експерти да извършат специализирана проверка и оценка с оглед установените пропуски в информационната система на Търговския регистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още