IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протопип на монета донесе над 1 млн. долара на търг в САЩ

В Москва пък сборник за коронациите от 1899 г. беше продаден за близо 1 милион рубли

22:03 | 27.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stack&#39;s Bowers Galleries</em></p>

Снимка: Stack's Bowers Galleries

Рядък прототип на първото американско пени от 1792 г. смени собственика си срещу 1,175 милиона долара по време на търг в Балтимор, Мериленд, предадоха Франс прес и БТА.

В света съществуват само 7 екземпляра от пенито Бърч, което носи името на своя гравьор.

Въпросният екземпляр бе сред най-впечатляващите лотове на търга с древни монети, банкноти и медали, организиран от аукционна къща Stack's Bowers Galleries. Името на купувача не се съобщава.

Това бе второто пени Бърч, продадено тази година. Върху лицевата страна на монетата е изобразена Статуята на свободата, а върху обратната й стана е изписано "САЩ" и "1 цент".

Друго подобно пени бе продадено от експерт по древните монети от Бевърли хилс, Калифорния, за 2,585 милиона долара по време на търг във Флорида през януари.

В Москва пък сборник за коронациите от 1899 година беше продаден за близо 1 милион рубли

Двутомен сборник за коронациите, издаден в Санкт Петербург през 1899 година, беше продаден на първия от търговете, посветени на редки книги, ръкописи и автографи, за 975 000 рубли. Цената се оказа два пъти по-висока от първоначалната, предаде ТАСС.

В първия том на колекционерското издание с илюстрации на Бенуа, Васнецов, Репин, Серов и други художници, са намерили място материали за историята на коронационния обред. Съдържа и преглед на коронациите на всички руски монарси.

Вторият том е посветен на коронацията на император Николай II и неговата съпруга, както и на тържествата, в които е участвало височайшото семейство.

Сред другите топ лотове на търга бяха издадените през 1842 г. съчинения на Гогол, продадени за 240 000 рубли при начална цена от 150 000 рубли. Екземпляр от романа на Достоевски "Унижените и оскърбените" беше купен за 180 000 рубли, а книга със стихове на Марина Цветаева - за 120 000 рубли.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още