IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК се активизира за сделките на LIC33

Смяната на собствеността в компаниите трябва да се извърши само след разрешение на регулатора, припомнят от Комисията

16:07 | 30.03.15 г. 4
КЗК се активизира за сделките на LIC33

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) задължи дружествата БТК, „НУРТС България“, „Фърст Диджитъл“, „Дунарит“, „Авионамс“, „ТВ 7“, „ГАРБ Аудиенс Рисърч България“ и „Сана Спейс Хотел Хисаря“ да предоставят информация относно покупката на контролни пакети от капитала им от чуждестранната компания LIC33.

От съобщението на регулатора става ясно, че причината да потърсят информацията са „множеството публикации и дискусии в медиите“ за навлизането на новия инвеститор на българския пазар.

Досега официално не е имало съобщения за намерения за промяна в собствеността в "ТВ 7" и хотел "Сана" в Хисаря, а от LIC33 съобщиха за плановете си да купят контролни пакети от шест компании - БТК, НУРТС, "Дунарит", "Фърст Диджитал", "Авионамис" и ГАРБ за сумата от 1 евро.

Преди дни НАП запорира дяловете в тези компании.

Проверката цели да установи на какъв етап е договарянето на придобиванията, като от КЗК допълват, че режимът по оценка на концентрации между предприятия е разрешителен. В този смисъл предприятие, имащо намерение да придобие контрол, е длъжно да информира КЗК, като подаде уведомление преди предприемането на реални действия по изпълнение на сделката, поясняват от Комисията.

„Едва след като КЗК оцени ефекта от сделката на съответния пазар и се произнесе с решение, с което разрешава нейното осъществяване, нотифициращото дружество може да пристъпи към предприемането на фактически и правни действия по нейното изпълнение“, припомнят от регулатора.

В случай, че бъде установено извършено прехвърляне на дялове, акции или обособен бизнес, без КЗК да бъде уведомена за това, регулаторът има правомощието да образува производство по своя инициатива и да наложи имуществена санкция до 10% от оборота за извършеното нарушение, както и мерки за възстановяване на ефективната конкуренция. 

От КЗК напомнят, че през януари са образували производство по сигнал за евентуално извършено придобиване на контрол върху БТК от страна на SHCO 79, регистрирана в Люксембург, без разрешение по реда на Закона за защита на конкуренцията.

Припомняме, че на 20 февруари КЗК изпрати по компетентност в ГД "Конкуренция" на Европейската комисия казуса с контрола над БТК.

След сигнал на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД (собственост на Цветан Василев) КЗК образува преписка. В сигнала се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД.

Припомняме, че БТК беше придобита през 2012 г. от КТБ и руската банка ВТБ. Българската банка не участваше пряко в сделката, а чрез финансираното от нея "Бромак Телеком Инвест”. ТЦ-ИМЕ твърди, че собственици на това дружество са "Технотел инвест" и "Бромак", като фирмата-жалбоподател контролира "Технотел инвест". 

КЗК извършва и задълбочено проучване по отношение придобиването на контрол върху „НУРТС България“ от страна на БТК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Asolin
преди 9 години
Няма лошо, ама защо всичко е след дъжд качулка в тая държава? И защо има избирателна пропускливост в тая България не мога да разбера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 9 години
КАКЪВ ПУТИН КАКВИ ПЕТ ЛЕВА,От началото на март т.г. в управата на БТК е царското юпи МИЛЕН ВЕЛЧЕВ и брат му ГЕОРГИ, чиито тъст е небезизвестния заместник на Дойнов лицето Стенмарк.Забрави ли кой докара в България Кобурга и по чие време бе извършена криминалната приватизация на БТК, фармация и ЕРП-та. Ако Орешарски криминално вместо в БНБ вкарваше парите на фиска в КТБ, то със тези пари по времето на Борисов лицето Цветан Василев напазари и БТК и БУЛГАРТАБАК , и МУЛТИПЛЕКСИ и ДУНАРИТ и .........Сега с умишления фалит на КТБ и ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯТА на фирмите на Василев извършена от КВЕСТОРИТЕ на банката върви процеса на обратното ИМ изкупуване за едно ? от хората на Василев.ДВИГАТЕЛ НА ТЕЗИ ПРОЦЕСИ Е ЛОНДОНСКИЯ КЛУБ НА ЦАРСКИЯ СИН КИРИЛ!!А НИЕ? Ние сме едно тъпо племе което може да бъде гъбарено с приказки за някакви руснаци и офшорни компании носещи АБВИАТУРАТА на руски банки, или ОМАНСКИ ФОНДОВЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
puntina
преди 9 години
Ако продадат на друг човек въпросните активи, каква е гаранцията, че няма да се озоват отново в руски интереси. Недоказана е обвързаността с Василев и Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
крас
преди 9 години
ЗАЩО след като правителството БОРИСОВ - 2 тегли държавногарантиран заем за 4,5 млрд. лв /без лихвите/ и с него погаси ПАСИВИТЕ в баланса на КТБ , сега не се интересува какво се случва с АКТИВИТЕ й?!ЗАЩО СИ ИГРАЕМ НА СЛЯПА БАБА?!КЪМ ИЗБРОЕНИТЕ ДРУЖЕСТВА КОИТО СА ОБЕКТ НА ПОКУПКА ЗА ЕДНО ПРОБИТО ЕВРО ДЪРЖАВАТА НЕ ПРОЯВЯВА НИКАКЪВ ИНТЕРЕС!!Какво да кажем за една позабравена банка която и в момента е собственост на КТБ и в която КВЕСТОРИТЕ прехвърлиха част от активите й!!!Според търговския регистър и към момента ТБ "Виктория" е 100% собственост на КТБ !!Чия собственост станаха активите на КТБ прехвърлени в ТБ"ВИКТОРИЯ"?! НЕ БЯХА ЛИ ПРОДАДЕНИ ЧАСТ ОТ ТЯХ И ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТАЗИ БАНКА!!ИЗОБЩО КАКВО ВЪЗНАМЕРЯВА ДА ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ САМО С ТЕЗИ АКТИВИ ЗА КОИТО Е ПЛАТИЛО ЦЕНАТА НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА КТБ, НО И С ПРИТЕЖАВАНАТА ОТ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ БАНКА "ВИКТОРИЯ" !?НАЛИЦЕ Е ЕДНО ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО,КОЕТО ПЛАТИ ПАСИВИТЕ И ЗАБРАВИ ЗА АКТИВИТЕ НА КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още