IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на парното и топлата вода намалява в края на отоплителния сезон

Енергийният регулатор преразгледа цените на топлофикационните услуги, след като свали цената на природния газ

19:59 | 30.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на парното и топлата вода намалява в края на отоплителния сезон

С между 5 и 8%, в зависимост от топлофикацията, ще поевтинеят парното и топлата вода от 1 април. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране по време на закрито заседание днес.

Причината цените на топлофикационните услуги да бъдат преразгледани е рязкото поевтиняване на природния газ за второто тримесечие – с 13,17 на сто. Цените на топлофикациите бяха изчислени при цена на газа от малко под 602 лева за хиляда куб. метра (без акцизи и ДДС)  С днешното си решение от КЕВР утвърди цена на природния газ от 523,72 лева за хиляда куб. метра.

Така от 1 април цената на топлинната енергия на Топлофикация - София ще бъде с около 7% по-ниска, става ясно от публикуваните разчети на КЕВР. В Пловдив, Враца, Варна и Разград клиентите на топлофикациите ще плащат с по около 8% по-ниски сметки, докато в Плевен и Бургас понижението е под 1%. Цената на парното и топлата вода ще намалее с малко над 5% във Велико Търново. 

С това решение КЕВР намалява цените на парното и топлата вода с по-малък процент от предложението на работната група. Според доклада на работната група намалението трябваше да бъде с между 6 и 13%, като за София то беше предвидено да бъде в рамките на 10 на сто. 

Припомняме, че по време на общественото обсъждане на цената на топлинната енергия от топлофикациите заявиха, че приемат намалението, защото то води до равнопоставеност между интересите на потребителите и енергийните дружества. В същото време обаче се оплакаха от изкривената рамка, по която регулаторът определя цените на услугите им.

Междувременно КЕВР прие и указания как да бъде прилаган чл. 162 от Закона за енергетиката. Текстовете определят как да бъде изкупувана електроенергията от високоефективното комбинирано производство и заводските централи.

Три топлофикационни дружества – в Перник, Русе и Сливен, обаче алармираха за дупка в законодателство – тяхното производство не се определя изцяло като високоефективно и вече не се изкупува от Националната електрическа компания (НЕК). В същото време обаче те не могат да продават останалото количество електричество на свободния пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Stefan--L
преди 8 години
По добре да бяхте написали една статия за американската бронирана техника която която е засечена на гара Русе на път за Звездец ! Кой как кога е слючил сделка за раполагане на такова голямо количество техника у нас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още