IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отхвърли исканията на акционерите на КТБ

Исканията бяха за отвод на съдебния състав, казусът да бъде разгледан в открито съдебно заседание и да бъде назначен особен представител на банката

19:28 | 30.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ВАС отхвърли исканията на акционерите на КТБ

Петчленният съдебен състав на Върховния административен съд /ВАС/, председателстван от шефа на ВАС Георги Колев, който гледа делото за отнетия лиценз на КТБ, отхвърли всички искания, които бяха направени от основните акционери на банката, съобщава електронното издание на в-к Дневник.

Фирмата "Бромак" ЕООД, чрез която Цветан Василев е мажоритарен собственик на КТБ, както и от Асоциацията на вложителите, бяха отправили искания за отвод на съдебния състав, казусът да бъде разгледан в открито съдебно заседание и да бъде назначен особен представител на КТБ.

"Ако се допусне отвод да се прави само на базата на съмнения, това може да доведе до краен субективизъм, опорочаване на процедурата, засягане на доброто име и професионалната чест на съдията. Ето защо, за да бъде отстранен съдията, е необходимо безспорно установяване на основателното съмнение. В настоящият случай тези предпоставки не са налице", приема ВАС като мотив да отхвърли въпросните искания.

"Членовете на настоящият съдебен състав са съдии с дългогодишна практика и доказан професионализъм, като нито един от тях в работата си не е дал повод за подобни съмнения", пише в определението.

Съдът отхвърли и искането Общото събрание на ВАС да изготви тълкуване кой има правен интерес да обжалва отнемането на лиценза в банка под особен надзор, ако акционерите нямат това право, както обяви Тричленният състав.

След като напълно очаквано бяха отхвърлени всички искания, остава Петчленният състав председателстван от Георги Колев да се произнесе по същество, тоест да потвърди или отмени решението на Тричленния състав за прекратяване на делото за отнетия лиценз. Мотивът на Тричленния състав беше, че акционерите нямат пряк личен и правен интерес да обжалват отнемането на лиценза. 

Ако и последната инстанция приеме, че акционерите в КТБ нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза на банката, процесът за обявяването й в несъстоятелност в Софийския градски съд може да тръгне.

Миналата седмица Георги Колев се ангажира неговият съд да си свърши работата до средата на април.

Всичко за КТБ

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgboby
преди 8 години
"бяха отправили искания за отвод на съдебния състав, казусът да бъде разгледан в открито съдебно заседание и да бъде назначен особен представител на КТБ". За първа точка разбрахме доводите, но по втора и трета точка кави са доводите на съда за да ги отхвърли?Защо ги е страх от открито съдебно заседание???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
aldy
преди 8 години
А защо всички акционери още не са арестувани до сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още