IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна процедура за нов идеен проект за "Струма" през Кресненското дефиле

Предвижда се изграждането на около 25 моста и виадукта и 24 къси тунела

11:19 | 31.03.15 г. 1
Тръгна процедура за нов идеен проект за "Струма" през Кресненското дефиле

Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ обяви процедура за подготовката на идеен проект на алтернативното преминаване на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

Припомняме, че от миналата година строителният бранш настоява да се преразгледат плановете за изграждане на над 15-километров тунел през дефилето заради опасения, че строителството и поддръжката на съоръжението ще бъдат прекалено скъпи.

Същевременно Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство подкрепи изграждането на тунела и опроверга опасенията на Камарата на строителите и Сдружението на пътните инженери и консултанти.

Въпреки противоречивите мнения по време на служебното правителство на премиера Георги Близнашки започна процедура за алтернативно трасе. Ако европейските власти одобрят промяната, спестените средства ще се пренасочат към доизграждането на магистрала „Хемус” и тунелът под Шипка, за който правителството е поело твърд ангажимент да бъде изграден до 2021 г., както и магистрала „Струма“.

В края на миналата година беше обявена и процедура за нова Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за алтернативата на тунела в Кресненското дефиле. Според сегашния министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова докладът ще е готов през октомври и тогава ще има отговор как точно да се реализира трасето през този участък.

Въпреки че все още не разполага с новия доклад, компанията „Стратегически инфраструктурни проекти“ подготвя алтернативно преминаване през дефилето с мостове, виадукти и тунели (около 25 моста и виадукта и 24 къси тунела). Прогнозната стойност за проектирането се очаква да бъде 1,185 млн. лева. Крайният срок за подаване на документи за участие в процедурата е 4 май, а отварянето на офертите се планира за 5 май.

Европейската комисия вече е отхвърляла варианта за преминаване през Кресненското дефиле чрез разширяването на сегашния път и система от мостове, виадукти и къси тунели заради опасността от увреждане на околната среда и близката защитена зона. Брюксел одобри изграждането на дългия тунел, както и вариант за преминаване на магистралата по единия от двата ската на дефилето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
"Европейската комисия вече е отхвърляла варианта за преминаване през Кресненското дефиле чрез разширяването на сегашния път и система от мостове, виадукти и къси тунели заради опасността от увреждане на околната среда и близката защитена зона. Брюксел одобри изграждането на дългия тунел, както и вариант за преминаване на магистралата по единия от двата ската на дефилето."Тези 2 изречения си противоречат. Не може едновременно ЕК да разрешава само тунелно преминаване, а после да пише, че магистралата може да се строи по скатовете на дефилето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още