IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 април

07:45 | 01.04.15 г.
Преглед на печата за 1 април

МИБ пуска облигации, за да кредитира български фирми
в. Стандарт

Международната инвестиционна банка (МИБ) ще пусне облигации на Българската фондова борса. Това стана ясно след подписването на официален меморандум за сътрудничество в съвместни проекти на международната институция и Българската банка за развитие (ББР). Емисията ще бъде за 50 млн. евро и ще бъде реализирана до края на годината, съобщи Владимир Ливенцев, зам.-председател на УС на МИБ. Подобни емисии вече са пускани в Русия и Словакия, допълни той. С парите ще се финансират поредица проекти в България като предпочитанията са към разработки в инфраструктурата. Първият от тези проекти е за "Спарки" Ловеч, ориентиран в производството на електроинструменти, заваръчни конструкции и пр., на стойност 10 млн. евро, каза Ливенцев.

Купуваме месо от фермата
в. Стандарт

Скоро всеки ще може да си купува прясно месо направо от фермата. Тази възможност предвижда нова наредба на Министерството на земеделието и храните, която вече е подадена за нотификация в Европейската комисия. Промяната е за защита на българските производители, като целта е да им се осигури директен достъп до пазара при по-облекчени условия. Според новия законодателен текст кланица ще може да се изгражда към ферма, чийто собственик, ползвател или наемател е фермерът. В пункта ще е позволено да се колят само животни, които са на собственика. Измененията ще облекчат процедурите по регистрация на обектите. Ще се разширят и възможностите за допълнителна обработка на месото чрез транжорни, разясниха за "Стандарт" от МЗХ.

От ведомството са категорични, че наредбата ще осигури по-ниски разходи за сграден фонд и оборудване. Тя ще доведе до засилване на конкуренцията, като създаде възможности за навлизане на нови играчи на пазара. Техните разходи ще са по-малки, тъй като ще продават директно стоката си. Освен това ще се гарантира контролът и безопасността на храните.

Правят кабели за "БМВ" в Плевен
в. Стандарт

Кабелни пакети и комплекти за подгряващи свещи за част от сериите на "БМВ" се произвеждат вече в Плевен. Това става в германски завод за автомобилни кабели на "Нексънс Аутоелектрикс", на чието откриване официално преряза лентата председателят на парламента Цецка Цачева. Предприятието тестово заработи от януари. Първоначално бяха наети 30 души, вече са 70, а до края на годината ще станат 230, обяви оперативният мениджър Йоханес Ланг.

По план ще бъдат изградени още две разширения към предприятието, така че то ще се разгърне на 10 хил. кв. метра, при 5 хил. кв. досега. Но това зависи от пазара и от поръчките, обясниха инвеститорите. Те са готови да вложат 4 млн. евро за 3 години, каза един от българските управители Радослав Ангелов. В Плевен ще се правят част от кабелните системи и за моделите X3 и 5-та серия на БМВ.

Украинци искат да въртят бизнес с пречистватели на въздух и вода в България
в. Новинар

Представители на украинската компания "Digidrol", производител на пречистватели за опресняване и дезинфекция на въздуха и водата чрез озон, се срещнаха с главния секретар на БТПП Васил Тодоров. Компанията е на посещение в България със съдействието на Запорожката търговско-промишлена палата, партньор на БТПП.

Основна цел на визитата им в България е проучване на пазара, създаване на бизнес контакти, срещи с потенциални бизнес партньори в нашата страна, вкл. и с производители на безалкохолни напитки и вода, плодове и зеленчуци, и компании, занимаващи се с изграждане и поддръжка на плувни басейни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още