IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемите енергийни източници вече покриват 19% от потреблението на ток

През миналата година България е изнесла около 1/5 от произведената в страната електроенергия

15:52 | 14.04.15 г. 2
<p>
	Снимка:<em> ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Електроенергията, произведена от възобновяеми източници, вече покрива 18,9% от потреблението в България, показват данните в Бюлетина за състоянието и развитието на енергетиката за 2014 година, изготвен от Министерството на енергетиката.

Като цяло през миналата година в страната са произведени общо 47,4 тераватчаса електричество, което е с 8,4% повече спрямо 2013 година.

Основно се увеличава количеството електроенергия, произведено от АЕЦ „Козлодуй“ (с 12%), от топлофикационните централи (с 10,7%) и от възобновяеми източници (с 3,8%), показват данните. Намалява обаче производството от заводските централи (с 4,8%) и помпено-акумулиращите водно-електрически централи (с 3,9 на сто).

На фона на този ръст вътрешното потребление също се увеличава, но само с 1% спрямо 2013 година. Според бюлетина на енергийното министерство през миналата година брутното енергийното потребление в страната е в размер на 37,9 тераватчаса.

Износът на електричество обаче расте бурно – с 53,3% до 9,5 тераватчаса, или 20% от брутното производство.

Припомняме, че ръстът на износа беше подкрепен от политиката на кабинета на Пламен Орешарски да премахне таксата „Задължение към обществото“, в която се включват преференциалните цени за зелена енергия и дългосрочните договори, от цената за износ.

По този начин се стимулира търговията с енергия, но в същото време българските компании се оплакват от по-високата цена, която плащат в сравнение с конкурентите си в съседните страни, които купуват електричество от българските производители. По тази причина и в момента правителството на Борисов обмисля да върне отново таксата.

От бюлетина за състоянието на енергетиката става ясно, че няма особена промяна по отношение на енергийния интензитет на българската икономика в последните години. По данни на Евростат за 2013 година България е на последното място по енергийна интензивност в ЕС с 610,6 кгне/1000 евро. За сравнение средноевропейската енергийна интензивност е 141,6 кгне/1000 евро.

В същото време обаче енергийната зависимост на страната е значително по-ниска от средното за ЕС. За това допринасят местният добив на въглища, развитието на зелената енергетика и ядрената ни централа, както и усилията за подобряване на енергийната ефективност. Последните данни на Евростат (за 2013 година) показват, че енергийната зависимост на ЕС е 53,7%, докато за България е 37,8 на сто. Спрямо 2012 година обаче тенденцията е към намаление, макар и нищожно, за ЕС (с 0,2 пункта) и увеличение за България – с 1,7 пункта.

По отношение на въгледобива през 2014 година в Мини „Марица Изток“ са били добити 27,6 млн. тона въглища, или 88% от общия добив на въглища за производството на електрическа и топлинна енергия. През миналата година са добити общо 31,3 млн. тона въглища, което е с 9,4% повече спрямо 2013 година.

В същото време обаче добивът на природен газ от местните източници намалява с 35,6% спрямо 2013 година. През миналата година от местните находища са били добити 181 млн. куб. метра. За сметка на това вносът се увеличава с малко над 6% до 2,7 млрд. куб. метра.

Потреблението на природен газ пък намалява – с 6,3% до 2,6 млрд. куб. метра, показват данните от бюлетина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
До поставилия минуса: - Интересно: Аз имам от интензивния клас. Ти какво имаш, приятелю? Харесват ли ти или не фактите, пред тях и боговете мълчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
ТОЗИ клас ВЕИ е екстензивен и НЕ РАБОТИ за енергийната ефективност: Нов добив. Поемаме го орално, после-през червото и - на ***.хА така.И ми разправяйте, колко било зелено и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още