IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните офис площи в София продължават да намаляват

Незаетите площи клас А и Б в столицата представляват 15,1% от общия обем

20:34 | 17.04.15 г. 4
Свободните офис площи в София продължават да намаляват

Офис площите от клас А и Б останаха почти без промяна през първото тримесечие на 2015 г. и към края на март възлизат на близо 1,63 млн. кв. метра, става ясно от анализ на пазара на офис площите в столицата към края на първото тримесечие на 2015 година, изготвен от MBL CBRE.

Данните показват, че свободните офис площи запазват тенденцията си на намаляване, макар и този път не с темповете от втората половина на 2014 година. Към края на първото тримесечие незаетите клас А и Б офис площи в столицата са близо 246 000 кв.м, което е 15,1% от общия брой и представлява спад с 5 000 кв. метра спрямо края на 2014 година.

Делът на свободните офис площи в общия обем офис площи се понижава с 3 процентни пункта на годишна база.

За разлика от предходни тримесечия, началото на годината се отличава с нисък обем на нововъведени в експлоатация офис сгради – под 2 000 кв.метра, става ясно от анализите.

Все пак постоянният темп на понижение на свободните площи през последните две години беше мотивиращ фактор някои големи замразени проекти да бъдат подновени, коментират анализаторите. През 2015 година се очаква да бъдат въведени в експлоатация между 115 000 – 130 000 кв.м.

Активността на наемния пазар през изминалото тримесечие беше по-ниска от наблюдаваното през последните 2 години за същия период. Въпреки че бяха сключени сделки за 22 000 кв.м, обемът на нетно усвоените площи за тримесечието възлезе само на около 6 600 кв. м.

За това са допринесли няколко единични сгради с голяма площ на изнеслите се наематели, както и сключени договори в сгради, предимно в покрайнините, където обаче наемателите още не са се нанесли.

Данните към края на март продължават да свидетелстват за най-големи предпочитания към сгради от клас А извън централните райони.

През първото тримесечие на 2015 година наемните нива отбелязаха повишение с около 1,6% спрямо края на 2014 година, което се дължи на увеличение на средните наемни нива при офисите от клас А.

Поради запазващото се високо търсене на висококачествени площи, се очаква тенденцията към по-високи наеми да се запази и през тази година. Към края на март средните офертни нива за клас А площи са малко над 13 евро на кв.м в центъра на града и около 11 евро в широкия център и покрайнините. Средната офертна цена на площи от клас Б е около 7 евро на кв.м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
MCM
преди 8 години
Pepince, Сънчо е скоро...време е да си лягаш, вместо да се смееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
MCM
преди 8 години
bpst, aман от *** коментари на разбирачи като тебе! През 2008 близо до летището имаше точно 2 сгради (Порше Център и Авто Юниън (сега Евро Холд)), които можеха да минат за клас А и то с извесни уговорки. От доста години и двете са пълни, та не знам за какви 65% заетост говориш и какви стимуланти точно употребяваш. Освен това, кой ти говори в статията за продажби изобщо? Айде, със здраве да си слушаш Deep Purple и да не даваш мнение по теми, които не разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
bpst
преди 8 години
Брокерски мокри сънища...Продавахме няколко офиса в София неуспешно чрез ЧСИ.Възложихме си ги накрая. Голямо търсене, да знаеш!! Наскоро оценявах една офисна сграда клас "А" близо до летището.Заетост около 65% от 2008ма насам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Хахахахааа, много се смях на тази "статия"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още