IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Преговорите с Гърция бяха продуктивни

Европа е защитена от потенциални проблеми, дължащи се на Гърция, заяви френският финансов министър Мишел Сапен

12:48 | 19.04.15 г.
Лагард: Преговорите с Гърция бяха продуктивни

Международният валутен фонд се надява консултациите с Гърция за спасителната помощ за страната да се ускорят и задълбочат, заяви управляващият директор на фонда Кристин Лагард.

Срещата с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис беше продуктивна, подчерта Лагард на пресконференция във Вашингтон, съобщи БНР.

В Париж и днес продължава поредният кръг от преговори между Атина и международните кредитори. Гърция се надява да постигне споразумение с тях преди 24 април, когато е заседанието на финансовите министри от еврогрупата. Това е необходимо, за да бъдат деблокирани 7,2 млрд. евро - последният транш от спасителната помощ за Гърция. Атина обяви, че ако не получи парите, ще спре да плаща задълженията си, за да осигури средства за заплати и пенсии. 

Междувременно френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че Гърция, а не Европа ще понесе тежестта на всички евентуални проблеми. Европа е създала буфери, за да се защити при фалит на Гърция, каза Сапен, цитиран от Ройтерс.

"Ако се случи нещо неприятно, то ще бъде сериозно за Гърция, за гръцкия народ, а не за другите страни от еврозоната. Ние изобщо не сме в същата ситуация, в която бяхме преди четири или пет години", заяви той.

"Научихме се да издигаме стени, за да се защитим, да защитим банковата система, да защитим други страни, които могат да станат уязвими, ако нещо се случи в Гърция. Така че Европа е много по-силна. Европа се е защитила от сътресенията. Опасността е за Гърция", подчерта той на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, допълва БТА.

"Гърция трябва да спазва правилата, които важат за всички страни в еврозоната. Гърция подписа не само меморандум, а и договори и е поела ангажименти. Тези ангажименти трябва да бъдат изпълнени", заяви Сапен.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още