IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 април

07:56 | 20.04.15 г.
Преглед на печата за 20 април

Повече сделки и чуждестранни купувачи

В. Сapital daily

След 4-5 години спад на пазара на сливания и придобивания в България и отлив на чуждестранни инвеститори тенденцията плахо започва да се променя. Първите малки сигнали за оптимизъм от края на 2014 г. постепенно се пренесоха и в 2015 г., като от началото на годината пазарът вече отбеляза около двайсетина сделки на фона на общо 69 за цялата минала година. Различно е и качеството на купувачите - в няколко сделки дружествата се придобиват от световни или европейски лидери от сектора. Тенденцията обаче е валидна за производствения сектор, докато във финансовия, търговията и недвижимите имоти все още интересът идва от местни икономически групи.

МФ търси консенсус по такса смет с анкета

в. Сега

Новият начин за изчисление на такса смет, който общините трябва да въведат от 2016 г., все още не е ясен. Основното действащо лице - Министерството на финансите, все още не е представило окончателните си предложения, въпреки че срокът изтече в края на март. От там са изпратили онлайн анкета по всички спорни въпроси до участниците в работната група. "Анкетата беше страница и половина с различни въпроси - от колко компонента да бъде таксата, какво да се включва в тях, каква да е базата", обясни пред "Сега" зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов. Анкетата обаче е показала за пореден път непримирими различия между бизнеса и общините.

Фирмите не показват интерес към стажантските договори

в. Сега

Работодателите проявяват нулев интерес към стажантските трудови договори. Към момента са сключени само 130 подобни контракта, съобщиха от Националната агенция за приходите пред "Сега". Миналата година в Кодекса за труда бе въведен този вид трудов договор, който урежда стажуване на млади хора без опит заедно с обучение от наставник във фирмата. Идеята беше да се защитят стажантите от некоректни работодатели, които ги използват като безплатна работна ръка. Според експерти причината фирмите да не сключват новия вид договори е, че те са прекалено усложнени заради изискването за наставник. Това е служителят от фирмата, който трябва да обучава стажанта, а шефът да му плати за допълнителната работа над заплатата. Затова фирмите масово предпочитат да наемат младите на трудов договор с шест месеца изпитателен срок.

Отпадат спорни идеи за контрол над парите за лекарства

в. Сега

Едно от спорните намерения на здравно министерство за контрол над разходите на здравната каса за лекарства вероятно няма да види бял свят. Т.нар. пакт между фармацевтичните компании и МЗ за стабилност на цените няма да бъде включен в промените в Закона за здравното осигуряване. Идеята беше различните представители на бизнеса да подпишат споразумение, което да гарантира, че няма да има резки скокове в разходите на НЗОК за медикаменти, след което то да бъде вкарано между първо и второ четене на закона в парламента. Законът беше приет на първо четене, преди ваканцията на депутатите изтече и срокът за предложения между двете разглеждания на ЗЗО, но подобен текст няма.

Младите до 30 г. затъват в дългове

В. Стандарт

Все по-често млади хора до 30 години затъват в дългове. В повечето случаи те не дължат големи суми. Но заради ниската си финансова култура не преценяват добре какви разходи могат да си позволят и се оказва, че не успяват да покрият задълженията си. Това са част от резултатите от проучване, което е поръчано от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Оказва се, че профилът на длъжника сега е значително променен в сравнение с предходните годни. В момента възрастта на хората с големи задължения рязко пада на до 30 години. Само година по-рано най-често длъжниците бяха хора между 41 и 50 години, със собствен бизнес и живеещи извън столицата, които са пострадали от финансовата криза.

Стартира приемането на проекти за нови машини

В. Стандарт

До дни Министерството на икономиката ще обяви старта за кандидатстване по първата ос от новата ОП "Иновации и конкурентоспособност". Тя е наречена "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия". По тази ос се предвиждат субсидии за подобряване на производствените процеси във фирмите, за въвеждане на нови продукти и услуги или усъвършенстване на съществуващите, както и за внедряване на иновативни технологии. Общата сума е 150 млн. евро, които трябва да бъдат разпределени на три сесии до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още