IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Cyхопътните граници са по-големият проблем за бежанския поток в ЕС

България се отказа от много неща в името на общото ни евроатлантическо развитие, заяви премиерът

19:30 | 21.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Cyхопътните граници са по-големият проблем за бежанския поток в ЕС

Cyхопътните граници са по-големият проблем за бежанския поток в ЕС, изрази мнение министър-председателят Бойко Борисов след срещата си със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий.

"България харчи изключително много пари. Считам, че не трябва да се концентрираме само на морските граници, понеже проблемът възникна в Италия. За мен по-голям проблем са сухопътните”, заяви Борисов и допълни: “Никак не съм доволен от партньорското ни взаимодействие със съседите ни по тази тема. В четвъртък в Брюксел имаме извънреден съвет именно по темата с имигрантите, с това, което се случва на нашата граница и това, което се случва в Италия. Действително доста ще поговорим на тази тема”.

Борисов обаче изрази надежда със съседите ни да имаме общ отговор за общия енергиен съюз. "Към момента стоят отворени доста теми, особено в енергетиката. Нищо не сме спестили в тази сфера”, заяви премиерът.

България се отказа от много неща в името на общото ни евроатлантическо развитие, за което очакваме да бъдем компенсирани с повече инвестиции, каза още министър-председателят.  По думите му за сега закупуването на военни самолети ще изчака, защото "първо ще дадем на пенсионерите, ще оправим финансовата дисциплина, след това ще купим нови самолети".

Борисов отбеляза, че има разбиране от НАТО-вска страна по въпроса. България стриктно спазва санкциите за разлика от други държави, които отиват да се пазарят, каза още Бойко Борисов. Аз обаче съм оптимист, че евроатлантическата лоялност и солидарност към пактовете ще бъде спазена, допълни той.

От своя страна заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий потвърди стратегическото партньорство между България и САЩ и заяви, че България е приятел и съюзник както в добрите, така и в трудните времена на международно и на регионално ниво.

"САЩ остават рамо до рамо в подкрепа на България”, заяви гостът след разговорите му с премиера Бойко Борисов и продължи:

"Приветстваме мерките, които България предприема срещу тероризма. Говорихме за засилване на енергийната сигурност на целия регион. Ключът към енергийната сигурност е диверсификацията. Интеконекторът между Гърция и България е наистина важен”, посочи още заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия.

По отношение на върховенството на закона Хойт Ий отбеляза напредъкът на страната в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. "Вярваме, че това ще позволи на страната да реализира напълно своя потенциал като истинска демокрация”, заяви гостът. 

По думите му върховенството на закона не е абстрактно понятие, а ключов елемент ,за да може България да има бъдещ икономически успех, да насърчи предприемачеството, да има развитие в иновациите и да обърне обратно хода на изтичането на мозъци от страната.

Още новини от страната може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 8 години
фашистите, за да са най-силните държавата трябва да е под тяхзатова няма силна държава, за да има силни индивидииндивидуализма, алчността са издигнати в култ, както и закона на джунглата- човечност и развитие нулева само регрес от консервативните десни партиии и не косвени убийства им дай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Косовари превзеха македонски полицейски пост "Най големият ни проблем вече е пълната ни безпомощност като държава. Той е СЛЕДСТВИЕ на сервилничинето ни пред САЩ ! Вместо да се надува от потупванията по рамото от страна на знайни и незнайни фигури от там Борисов да погледне най после реалностите в страната си! Той не е никакъв министър председател е обикновен губернатор. Страната ни е докарана до там че ако изрази собствена позиция ще последва ето това от цитата по горе. САЩ ще реализират отработената си схема чрез *** в БГ които техните платени НПО развъждат УСИЛЕНО! С всяка измината година този техен КОЗ увеличава тежастта си! Бежанците са бял кахър пред вътрешната угроза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
крас
преди 8 години
БОРИСОВ:"България се отказа от много неща в името на общото ни евроатлантическо развитие"БЪЛГАРИЯ СЕ ОТКАЗА ОТ СУВЕРИНИТЕТА СИ!НИЕ НЕ СМЕ ДЪРЖАВА, а територия върху която се упражняват и НЕМЦИ , АМЕРИКАНЦИ пък даже и РУСНАЦИ. С това ПРОСТИТУИЛАНЕ докарахте нещата до там, че само след няколко години с ужас ще констатирате, че България е била разделена не от някой друг , а точно от ЕС на ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ и КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ. Това не е измишльотина , а европейски проект свързан със създаването на "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" с административен център ОДРИН и граници минаващи по тези на ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ. ОТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕ ВИЕ НИ ПРЕВЪРНАХМЕ В ПЕРИФЕРИЯ, КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ОБСЛУЖВАНА ОТ ТУРЦИЯ И С ТОК И С ГОРИВА!Къде ще е твоята пожарникарска особа през 2017 не знам, но със сигурност мога да заявя - ВИЕ И ТЕЗИ ПРЕДИ ВАС ПРОДОДОХТЕ БЪЛГАРИЯ!Всеки трезво мислещ разбира, че ДЕФАКТО ВЕЧЕ няма държава, а през 2017 ще осъзнае, че ДЕЮРЕ НИЕ ВЕЧЕ ЩЕ СМЕ С ОТНЕТИ ПРАВА НА ДЪРЖАВНОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Stefan--L
преди 8 години
Тъпия мутраген Боко !Има мозък колкото да пази равновесие ! Ама има и още по прости от него това е Офшорналиев с офшорните сметки в Кипър дето ЕВН му превежда комисионните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още