IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 април

07:46 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 23 април

Скандинавският Nord pool spot ще е оператор на българската енергийна борса
В. Капитал Daily

Скандинавската електроенергийна борса ще оперира дейността на българската енергийна борса. Споразумението за това е било подписано в сряда (22 април) между Nord pool spot и "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ), която получи 10-годишен лиценз за организиране на борсовия пазар в България. Nord pool spot е една от водещите борси, които оперират в Европа, на която търгуват 380 компании от 20 държави. Споразумението предвижда Nord pool да предостави и системите за търговия на бъдещия борсов пазар в България. Според съобщение на сайта на скандинавския борсов оператор българският спот пазар трябва да заработи до края на тази година. В него се посочва също, че изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов е коментирал, че за подписването на това партньорство е работено близо година.

Лимитите на болниците се оказаха със съмнителна легитимност
В. Сега

Решението на надзорния съвет на здравната каса, с което са разпределени лимитите за болниците за 2015 г., е взето незаконно - без нужното мнозинство, обявиха вчера от БСП. Това може да доведе до окончателен хаос бюджета на здравната каса, а пациенти и болници могат да осъдят НЗОК за причинени вреди. На 23 март надзорът на касата е одобрил разпределението на бюджетите на всички болници у нас - т.нар. лимити, за цялата 2015 г. Тази година те са особено спорни, тъй като са с 90-95% по-ниски от платеното на лечебните заведения през м.г.

5010 души годишно се жалват на омбудсмана
В. Сега

5010 оплаквания са постъпили при обществения защитник през м.г. Това отчете омбудсманът Константин Пенчев, който представи доклада за дейността си. Почти 30% от жалбите са от потребители на обществени услуги - топлоснабдяване, електроснабдяване, телефонни услуги, водоснабдяване и канализация, сметосъбиране и сметоизвозване. На второ място продължават да са оплакванията за нарушени социални права. За четвърта година третата позиция държат проблемите със собствеността. Хората недоволстват още от органите на местната и централната власт, НОИ и здравната каса.

Проверяват кметски палат за 1.5 млн. лева
В. Стандарт

Прокурори и данъчни ще проверяват имотите на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Скандалът гръмна, след като стана ясно, че той живее в луксозно имение с басейн, фитнес, джакузи, къща за гости и много екстри. Имотът на кмета в село Паталеница е построен през 2014 година. Край него има изкуствена река, шикозно озеленяване и още няколко постройки, включително парник."За да се започне подобна инвестиция, трябват поне 1,5 млн. лева", съобщи независимият лицензиран оценител инженер Георги Георгиев пред бТВ. Според него около 1 млн. лева излиза част от двора, къщата, фитнесът и гаражът.

Младите до 30 г. затъват в дългове
В. Стандарт

Все по-често млади хора до 30 години затъват в дългове. В повечето случаи те не дължат големи суми. Но заради ниската си финансова култура не преценяват добре какви разходи могат да си позволят и се оказва, че не успяват да покрият задълженията си. Това са част от резултатите от проучване, което е поръчано от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Оказва се, че профилът на длъжника сега е значително променен в сравнение с предходните годни. В момента възрастта на хората с големи задължения рязко пада на до 30 години. Само година по-рано най-често длъжниците бяха хора между 41 и 50 години, със собствен бизнес и живеещи извън столицата, които са пострадали от финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още