IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленогорски: Държавата да е по-активна при връщането на платените пари за КТБ

Парадоксално е, че ДАНС не може да се самосезира и няма нито една проверка в банката, смята съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок

12:35 | 25.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зеленогорски: Държавата да е по-активна при връщането на платените пари за КТБ

Държавата трябва да положи по-активни усилия, за да възстанови платените 3,6 млрд. лв. за изплащане на депозитите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза в ефира на Радио К2 Найден Зеленогорски, който е съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“, съобщава пресслужбата на партията.

Според него моментът за обявяването на фалита на КТБ е важен, защото се измерва в милиарди левове, платени от държавата. Той призова политиците да не дават съвети на съда и правораздаването и да не предприемат действия, които могат да се тълкуват като натиск над съдебната система.

„Присъствах на изслушването на шефа на ДАНС на закритото заседание на комисията за КТБ. В доклада има изразени опасения от страна на ДАНС за нестабилност, без да се съобщават имена на банки, след което докладът е върнат за доработки, а не е внесен в парламента, за да се разгледа“, каза Зеленогорски.

Той подчерта, че е изненадан неприятно, че Бюрото за финансово разузнаване, което преди 15 години е било мощна структура, след преместването си в ДАНС е оставено в малък състав и поради това не разполага с достатъчен капацитет да се справи с ангажиментите си.

„Парадоксалното е, че ДАНС не може да се самосезира и няма нито една проверка в КТБ през тези 4-5 години, в които в общественото пространство имаше информация за порочни практики в банковата система“, подчерта Зеленогорски и добави, че обществото е било по-добре информирано от специалните служби.

„Проблемите с БНБ и банковия надзор, за съжаление, са ясни и са налице – кой с кого и как е пял е видно. Надявам се да има кураж в съдебната система да се разплете това и да се компенсира щетата за българския данъкоплатец, да се възстановят активите и парите, да се утвърди доверието на обществото в съдебната система през защитата на държавния интерес“, отговори Зеленогорски на въпрос, свързан със записа на Иван Искров и Цветан Василев.

Народният представител каза, че има вече активни действия от страна на новия председател на ДАНС и от прокуратурата, но се надява по-бързо да се възложи на специализирана компания да се заеме с „огромната финансова машинация“, каквато е източването на КТБ.

„Тази схема трябва да стигне до съд“, настоя още Зеленогорски.

Зеленогорски коментира още, че Реформаторският блок е предложил декларация за поемане на ангажимент от Народното събрание за влизане на България в Шенген и за действия по задълбочаване на европейската интеграция.

„Днес се навършват 10 години от подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС и ние считаме, че България трябва да е по-активна в евроинтеграцията си“, заяви той.

Попитан за местните избори, Зеленогорски каза, че Националният предизборен щаб на ДБГ е част от общия щаб на РБ.

„Следващият вторник имаме заседание, на което ще разискваме стратегията за всеки град и създаването на единен щаб на РБ, начина на регистрация и технологията на изборите“, обясни съпредседателят на ПГ на РБ.

На въпрос за кандидатура на РБ за кмет на София Зеленогорски отговори, че въпросът е решен и РБ ще има кандидат за кмет на столицата.

„Не става въпрос за оценка на г-жа Фандъкова, а за потенциала на РБ в столицата, където имаме доверието на над 100 хиляди души. Ще дадем позитивна концепция за бъдещето на София и тази конкуренция ще е почтена и здравословна“, подчерта той и допълни, че навсякъде РБ ще издигне кандидати за кметове и свои листи и сътрудничество ще се търси после.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
=== Държавата трябва да положи по-активни усилия, за да възстанови платените 3,6 млрд. лв. за изплащане на депозитите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ===Това манипулативно твърдение се шири по всички т.н. медии. Дали заради зловредни намерения или поради нисък интелект или познания?Държавата НЕ Е ДАВАЛА НИКАКВИ ПАРИ на КТБ. Кратко и ясно. Държавата е дала КРЕДИТ на Фонда за гарантиране, който следва да върне този кредит заедно с определена лихва. Ама за един полуграмотен човек това е все едно. Ама не е.А решението на съда за несъстоятелността на КТБ към дата 6 ноември 2014г. само потвърждава, че банката до последния момент е била плагежоспособна и е била доведена до платежоспособност от целенасочените действия на квесторите. Факт е, че ОДИТНИ ДОКЛАДИ липсват и решението за отнемането на лиценза на КТБ е само въз основа на доклада на квесторите. Но съдът ОТКАЗВА разглеждане по същество на казуса с лиценза и приема на юнашко доверие твърдения без доказателства. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още