IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 април

07:55 | 28.04.15 г.
Преглед на печата за 28 април

Почистването на София: При "Титан", Домусчиев и Вълка

В. Сapital daily

Фирми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви ще чистят половината от територията на Столичната община в следващите пет години. От вече пет години те държат първа, втора и седма зона (виж инфографиката), а след сегашния конкурс добавят и нов регион - ще извозват боклука и на пета зона ("Връбница", "Банкя" и "Нови Искър").

Това става ясно от договорите на Столичната община с дата 30 март, сключени с новите фирми за сметопочистване и публикувани на страницата на Агенцията за обществени поръчки. Реално търгът на общината не променя нищо – статуквото в почистването на боклука на София се затвърждава с тази разлика, че "Титан" завзема по-голяма територия. Новост е, че и Румен Гайтански-Вълка има голям шанс да се върне в почистването, където държеше монопола от края на 90-те години до 2007 г.

Рецепциите на всички хотели ще имат единeн телефонен номер

в. Сега

Ще бъде въведен единен телефонен номер за връзка с хотелските рецепции. Промените ще залегнат в новата наредба за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която Министерството на туризма подготвя и ще бъдат факт до края на май. Това стана ясно по време на среща на министър Николина Ангелкова с председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и Гергана Паси, съобщи Дарик.

"Ще инициираме дискусия с бранша, за да определим кой е най-подходящият номер и той ще бъде заложен като задължително изискване за рецепциите на всички хотели", каза министър Ангелкова. По думите й ще бъде предвиден и гратисен период за хотелите, за да отговорят на новото изискване. Според експертни мнения това няма да доведе до разходи за бизнеса, но ще повиши качеството на предлагания продукт.

От 28 април се забранява продажбата на натурални сокове с добавена захар

в. Сега

От 28 април се забранява продажбата на плодови сокове с добавена захар. Рестрикцията важи не само за българския пазар, но и за целия Европейски съюз. Това става след влизането в сила на директива на Европейската комисия, одобрена през март 2012 г. Вече от доста време е в сила забраната за поставянето на подсладители в соковете.
На 28 април изтича 18-месечният преходен период. "Сладкото ще идва само от плодовете, вложени в напитките", съобщава пред "Труд" Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Важно уточнение е, че забраната важи само за напитки, означени като сок. Такива, които са наречени плодова напитка, еликсир и други подобни, могат да съдържат захар и подсладители.

Санират безплатно и отделни входове

В. Стандарт

В сряда в Министерски съвет ще бъдат внесени промени, с които да се облекчи безплатното саниране, обяви строителният министър Лиляна Павлова. Предвижда се отделните входове сами да могат да кандидатстват за саниране, а не само със съседите от цялата сграда. Другото облекчение е, че ако има само един или двама несъгласни, санирането ще се извърши, обясни министърът пред радио К2. Важна е и промяната, че най-старите блокове, строени преди 1975 г., ще могат да кандидатстват по програмата, дори да няма 36 апартамента в сградата.

Износът на костюми и сака скочи със 7,4%

В. Стандарт

Износът на български дамски и мъжки костюми, сака и панталони нарасна със 7,4% до 541 млн. евро за периода януари-октомври 2014 г., каза Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). Костюмите, саката и панталоните имат най-голям дял в размер на 35,7% от общия експорт на родно облекло. Повечето от тези дрехи отиват в Германия (34,5% от износа или 186,6 млн. евро), Италия (15,4% или 83,5 млн. евро), Гърция (10% или 54,1 млн. евро), Франция (9,5% или 51,3 млн. евро) и Великобритания (5,7% или 30,9 млн. евро). "Шивашките фирми са в доста сериозен подем", каза Радина Банкова.

Продават новите жилища с енергиен сертификат

В. Стандарт

Новите жилища ще се продават със сертификат за енергията, която изразходват. При продажбата на самостоятелни обекти в нова сграда продавачът е длъжен да предостави на купувача заверено копие от сертификата за проектни енергийни характеристики на имота, пише в Закона за енергийна ефективност (ЗЕЕ), който миналата седмица беше приет от парламента.

При продажба на нова сграда в нейната цялост на купувача трябва да се даде оригинала на сертификата. При отдаването под наем на цяла нова сграда или на части от нея на наемателя също трябва да се предостави копие от сертификата за проектни енергийни характеристики. Показателят за специфичен годишен разход на енергия, който се изчислява в кВтч/кв. метър, трябва да бъде отбелязан във всички обяви за продажба или отдаване под наем на нови имоти, гласи ЗЕЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още