IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 май

08:10 | 02.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 2 май

КТБ срещу Гриша Ганчев 1:0

в. Капитал Daily

Чували ли сте за Теодор Савов? Ако не, значи не познавате едрия бизнес в България. Той е на 23 години, живее в столичния кв. "Сухата река", има необслужван заем към фирма за бързи кредити за няколкостотин лева и... притежава 18,3% от най-голямата верига бензиностанции в страната по брой обекти - "Петрол".

Последното се случва, след като на 26 ноември 2014 г. придобива срещу 8 000 лв. "Корект фарм" - един от четирите най-големите акционери в дистрибутора на горива и длъжник на фалиралата Корпоративна търговска банка с над 40 млн. лв. Щастието от инвестицията за Савов обаче не продължава и месец - на 18 декември съдът обявява фирмата му в несъстоятелност и тя вече е в ръцете на синдик. Зад абсурдната фасада на бедняка-милионер е видно, че реалният контрол над "Корект фарм" е в ръцете на председателя на управителния съвет на "Петрол" Гриша Ганчев.

Значи хотели може, а прасета не?

в. Капитал Daily

Когато стана ясно, че Румъния ударно сваля ДДС ставката си за хранителни стоки и за още ред други продукти, мнозина производители погледнаха със завист към съседната държава. Защо, попитаха се те за пореден път, България не може да въведе диференцирана ставка. Това е въпрос, който периодично се появява на бял свят - още от началото на 90-те насам.

В България не се предвиждат промени по отношение на данъчната политика или поне не се подават такива сигнали. Единната ставка е лесна за администриране и най-неутрална към бизнеса, освен това в България тя не е от най-високите, заяви преди седмици финансовият министър Владислав Горанов.

Конституционен тест

в. Капитал Daily

Когато премиерът Бойко Борисов обяви преди малко повече от две седмици, че реформата в съдебната система ще започне с промени в конституцията, политическият му ход получи две коренно противоположни тълкувания. Едното беше, че това е опит за максимално забавяне във времето и дори блокиране на този ключов приоритет на правителството. Според другото само конституционни промени могат да гарантират основата на реформата в съдебната система и това е причината за предприемането на този ход.

Въпреки че в предлаганите промени няма нищо кардинално, все пак те са сигнал, че промяна в съдебната система може да има. Те са и тест за това дали може да се формира политически консенсус, когато реформите опрат до по-съществени проблеми. А предлаганото разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, има две основни цели - да гарантира независимостта на съда и да направи по-ефективна отчетността на прокуратурата.

Всеки трети българин работи на 1 май

в. Сега

Денят на труда е неработен ден, но оказва се, че всеки трети българин работи на 1 май, сочат резултати от прочуване на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Във всяка десета фирма на работа са половината служители.

Две са основните причини хората да работят на празника. Първата е по-високата надница. Всеки, който работи днес, трябва да получи двойно възнаграждение. Другата причина е дежурството - хората, които работят по график, просто се оказват дежурни, независимо от деня и датата. Всяка десета фирма работи на празника, защото има прекалено много работа.

Вдигат таксите за платените студенти

в. Стандарт

Драстичен скок на таксите за студени платено обучение подготвя Министерството на образованието. Повишението им е записано в промените в Закона за висшето образование. Сега годишната такса за младеж, който не получава финансиране от държавата, не може да надвишава 2/3 от диференцирания норматив за даденото професионално направление. Предложените от МОН промени в същия този закон предвиждат годишната такса да не може да надвишава 170% от диференцирания норматив.

Таксите за всяка академична година се определят от Министерския съвет напролет, преди началото на академичната година. Така ако проектозаконът бъде одобрен от Народното събрание в предложения от МОН вид, драстично увеличение може да се очаква най-рано през академичната 2016/2017 г.

В неделя: Пускат бърза лента към София

в. Стандарт

Бърза лента ще облекчи движението към София в неделя. Целта е повишаване безопасността при засиления трафик в края на почивните дни, съобщиха от пътната агенция. И уточниха, че от 12,00 до 19,00 часа утре ще има две ленти в посока Перник-София на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е от км 278 до км 282 София - Драгичево.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин", посочиха още от АПИ. В последния почивен ден се въвежда и ограничение за камиони по магистралите, някои първокласни и второкласни пътища. От АПИ предложиха и алтернативни маршрути през села и малки градове.

Бутат паметника на НДК

в. Новинар

Окончателното решение за паметника „1300 години България“ вече е факт и той ще бъде премахнат от парка на Националния дворец на културата (НДК). Това стана ясно, след като Административният съд в София не даде ход на жалбите на автора на монумента Валентин Старчев срещу решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника.

Магистратите не са уважили и останалите 6 жалби на граждани и организации. По този начин окончателно се позволява демонтирането на паметника от центъра на града, като на негово място ще бъдат върнати паметните плочи на I и VI софийски пехотни полкове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още