IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 май

07:44 | 05.05.15 г.
Преглед на печата за 5 май

Концсорциум на "Главболгарстрой" ще строи още една отсечка на "Струма"

в. Сapital daily

Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти"отстрани един по един всички чуждестранни кандидати за строителството на отсечката Кресна – Сандански (Лот 3.3) от магистрала "Струма". Участъкът почти сигурно ще се строи от обединение на "Главболгарстрой", което построи Лот 1 и в момента работи по Лот 2 на същата магистрала. Това стана ясно след отварянето на ценовите предложения за изграждането на 23-километровата отсечка от "Струма", която ще се финансира с 200 млн. лева от новата Оперативна програма "Транспорт".

Офертата на Консорциум "Струма – Лот 3.3", включващо "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой-92", "Главболгарстрой" и "Геострой" (с подизпълнител"ГБС Благоевград") е получило максималните 100 точки за техническа оферта. То е дало и най-ниска цена за изпълнение: минимална 213 млн. лева без ДДС и максимална – 234 млн. лв. без ДДС. Процедурата се провежда по условията на ФИДИК и кандидатите могат да опрелят горен праг, над който е невъзможно увеличение на цената при непредвидени разходи.

"Язаки България" ще строи трети завод за 30 млн. eвро

в. Сapital daily

Японската компания за производство на автомобилни кабелни системи "Язаки" ще изгради трети завод в България, който ще бъде разположен в централната част на страната, съобщи за "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Язаки България" Синан Кар. Предстои избор къде точно ще бъде разположено предприятието. Планираната инвестиция е в размер на 30 млн. евро, като в тази сума влизат както строително-монтажните дейности, така и оборудването. Инвестицията ще бъде реализирана през следващите две години.

Преди няколко месеца стана ясно, че от "Язаки България" са оглеждали и "Тракия икономическа зона" край Пловдив за новия си завод, но от компанията тогава отказаха коментар.

Достъпът до обществена информация влиза в регистър

в. Сега

Ще се създаде електронен регистър с всички подадени заявления за достъп до обществената информация и получените по тях отговори. Това става ясно от проектопромени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), качени на сайта на парламента. Вносител на законопроекта е правителството.

От новите текстове на ЗДОИ става ясно, че въпросният регистър е част от цялостна електронна платформа. Предвижда се тя да е общодостъпна, т.е. всеки ще може да провери какви заявления са подавани и какви отговори са получени от други хора. Идеята е чрез платформата да могат и да се подават заявления за информация. Тя трябва да е готова до 1 януари 2016 г. От законовите промени обаче не става ясно как ще бъдат защитени личните данни на заявителите на информация, след като се предвижда въпросите и отговорите им да бъдат общодостъпни.

Държавата спира безразборния прием във висшите училища

В. Сега

Почти пълната свобода на университетите да определят броя на студентите в съответните специалности остава в историята. Държавата занапред ще се меси много по-сериозно в определянето на приема, който ще бъде обвързан с качеството на обучението и с реализацията на студентите. Отделни специалности ще бъдат обявени за защитени и ще се финансират приоритетно, докато приемът в други може да стане изцяло платен.

Това предвиждат публикувани за обществено обсъждане поправки в Закона за висшето образование, предложени от екипа на просветния министър проф. Тодор Танев. 

Покупката на имот двойно по-изгодна от депозитите

в. Стандарт

Сериозен ръст на сделките с имоти се отчита от началото на годината, категорични са брокери от различни агенции. "Като цяло тенденцията е за увеличение на сделките в определени райони на столицата. Привлекателни са центърът на София, както и районът на Медицинска академия и кварталите с метро. Усеща се оживление и в строителството. Започнаха да се обаждат клиенти със запитвания за парцели за строителство на нови блокове", казва Илиана Василева от "Сдружение брокери на имоти".

В по-големите градове се вижда по-голям ръст на търсенето - в София, Пловдив, Варна, Плевен, Русе, Сливен, смята и Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още