IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минорното настроение на БФБ продължава

Корпоративните отчети не стигат за раздвижване на борсата, констатира Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт

17:38 | 05.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Минорното настроение на БФБ продължава

Индексите на БФБ се понижиха в днешната сесия, както следва: SOFIX (-0,5%) до 502,15 пункта, BGBX40 (-0,6%) до 101,05 пункта, BGTR30 (-0,4%) до 403,56 пункта и BGREIT (-0,1%) до 96,55 пункта.

„Днешния предпразничен вторник с нищо не промени като цяло минорното настроение на инвеститорите на БФБ-София. Последните нямат много поводи за празнуване – местният пазар е един от малкото европейски, които отбелязват спад на индексите си през април. Оборотите също намаляват, даже в сравнение със смешните нива отпреди година, а брокерите на борсата я поглеждат през час-два за да се убедят, че нищо не е мръднало за това време. И всичко това въпреки нелошите тримесечни отчети на повечето компании и липсата на негативни новини. Явно за да се раздвижи заспалият от години пазар трябва да се случи нещо доста по-сериозно от добри корпоративни резултати“, коментира за Investor.bg Петър Василев*, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт.

Търговията с акции на регулиран пазар възлезе на 2,665 млн. лв., благодарение най-вече на М+С Хидравлик (+1,8%) – 992 хил., Софарма (-3%) – 609 хил. и Стара планина холд (-0,2%) – 595 хил.

С оборот над 100 хил. бяха още Индустриален Капитал Холдинг (-0,7%) – 162 хил. и КРЗ Одесос (-4,8%) – 140 хил.

Днес на БФБ се сключиха сделки с 35 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 9/23, а при 3 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с повишение са единствено акциите на М+С, а с най-голям спад след КРЗ са книжата на Зърнени Храни България (-3,4%), ЕМКА (-3%) и Софарма (-3%).

Нямаше сделки с акциите на БФБ-София АД. Борсата отчете 10% годишен спад на оборота през април, като понижението за първите 4 месеца на годината е с 52%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
За съжаление настроението ще остане минорно на борсата, след краха на Цветан Василев, който източи Ктб... дано настъпят и по-добри времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още