IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти в Европа ще продължи с бурното развитие

Индустриалните имоти се превръщат в предпочитан актив за големите институционални инвеститори и особено за пенсионните фондове

13:14 | 15.05.15 г.
Пазарът на индустриални имоти в Европа ще продължи с бурното развитие

Пазарът на индустриални имоти в Европа, Близкия изток и Африка преживява бурно развитие през последните две години благодарение основно на електронната търговия и търсенето на активи с по-висока доходност от инвеститорите, пише в нов доклад консултантската компания CBRE.

Икономическият растеж, обменният курс на еврото, цените на петрола и структурните промени във веригите за доставка се комбинират, за да дадат цялостен тласък на пазара на индустриални имоти в региона. Същевременно обаче търсенето на наемателите все повече се поляризира и нарастват опасенията за наличието на достатъчно качествено предлагане.

Пазарът на индустриални имоти в региона е привлякъл рекордни инвестиции през миналата година – 23,4 млрд. евро, което е със 17% над предишния връх, отчетен през 2007 г. До 11% се е увеличил делът на инвестициите в индустриални имоти от общия обем инвестиции в сектора на бизнес имотите, отчита още компанията.

Експертите отбелязват, че на фона на атрактивността на пазарния сегмент за инвеститорите вложените обеми са все още ниски. При офисите атрактивността и обемът вложения са почти балансирани, а при жилищните и търговските имоти инвестициите са значително повече в сравнение с атрактивността от вложенията. Това дава основание да се смята, че бурното развитие на пазара на индустриалните имоти ще продължи и през следващите години.

В момента в този сегмент от пазара се изливат безпрецедентни обеми, като немалка роля играе и паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочват експертите. Същевременно обаче най-привлекателна за инвеститорите е високата доходност в сравнение с другите видове бизнес имоти. Така индустриалните имоти се превръщат в предпочитан актив за големите институционални инвеститори и особено за пенсионните фондове.

С възстановяването на европейската икономика вече започна и възстановяването на наемния пазар, не само на инвестиционния. През миналата година усвояването на площи на основните пазари в региона е записало ръст от 50 на сто на годишна база, като най-значителни увеличения са отчетени в Централна и Източна Европа (Полша, Чехия и Словакия).

Пазарът в региона ще продължи да се облагодетелства от икономическото възстановяване, схемата за изкупуване на активи на централната банка на еврозоната и обменния курс на еврото, прогнозират консултантите. Най-силен растеж се очаква в Полша, Турция, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария, Великобритания – държавите с най-силен икономически растеж в региона.

Важно за пазара на индустриални имоти е очакваното увеличение на частното потребление и износа. Активността на наемателите обаче продължава да се диктува основно от процесите по консолидация и преструктуриране на съществуващата дейност, за да се отговори на нуждите на съвременния потребител, т.е. има огромен потенциал за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още