IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимална възраст за пенсиониране ще има за всички работещи

Осигурителните вноски ще се увеличат с по 1% през 2017 и 2018 година

11:58 | 20.05.15 г. 11
Минимална възраст за пенсиониране ще има за всички работещи

Управляващи, синдикати и работодатели се споразумяха по промените в пенсионната система. От казаното стана ясно, че се запазва възможността за по-ранно пенсиониране на работещите в по-тежки категории, но за всички ще има възраст за пенсиониране.

Трите страни се срещнаха днес преди Министерският съвет да обсъдят измененията в Кодекса за социално осигуряване. 

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че всички работещи в сектор „Сигурност“ ще са първа категория труд. Възрастта, която се въвежда от 52 години и 10 месеца, ще расте до 55 години.

Все пак той уточни, че се изисква от ръководителите в сектора да дадат разбивка по различните видове длъжности и тяхната натовареност, след което ще има допълнителни разговори.

Калфин съобщи, че осигурителните вноски ще се увеличат през 2017 година с 1%, през 2018 година също с толкова и приходите ще отиват във фонд „Пенсии“ на НОИ.

Възрастта за пенсия на работещите в масовата трета категория труд ще се вдига плавно, както бе предвидено и в първоначалното предложение на Ивайло Калфин – с по два месеца годишно - от сегашните 63 години и 8 месеца за мъжете и 60 години и 8 месеца за жените, трябва да стане 65 години и за двата пола. 

При закриване или съкращаване в мина работниците ще могат да се пенсионират по-рано – на 45 години, тази възраст също ще расте, обясни още вицепремиерът.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас", коментира премиерът Бойко Борисов след срещата. Според него много от проблемите са отлагани и "замитани" във времето и по тази причина компромисът е бил труден, но всички се опитали максимално да направят компромис.

Борисов настоя, че миньорите трябва да продължат да се пенсионират по-рано. "Няма да допуснем, след като се пенсионират, да отидат пак и да работят като миньори и да получават пенсия и заплата", допълни той и изрази надежда пенсионната реформа да бъде подкрепена в парламента.

1% увеличение на вноските дава 300 млн. лева, изчисли Пламен Димитров от КНСБ. Финансовият министър обаче уверил, че събираемостта ще се увеличава, което ще позволи вноските да не се увеличават рязко. От думите на Димитров стана ясно, че възраст за пенсиониране за всички работещи все пак ще има. 

"52,10 години е възрастта, която се въвежда за всички категории работещи, но според нас има нужда от диференциация за най-тежките категории и по-леките, които са на бюро в сектор "Сигурност", каза той.

По думите му голямо постижение е, че възрастта ще спре да расте на 55 години за първа категория и на 60 години – за втора. Ранното пенсиониране на учителите също е гарантирано, допълни синдикалистът.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също коментира, че преговорите не са били лесни и всички са направили компромиси. Според КРИБ предложеният първи пакет от реформи е добър компромисен вариант, уточнява се в съобщение на организацията. Това е една много добра основа, която дава устойчивост на системата, предсказуемост за години напред за бизнеса, по-добри пенсии за хората. Постигнатите резултати при подготовката на първия пакет от промени е добро начало за по-нататъшни преговори за усъвършенстване и стабилизиране на осигурителната система и достигане на адекватен и достоен размер на пенсиите, смятат от КРИБ.

От Българската търговско-промишлена палата също изразиха подкрепа за промените, но заявиха, че след първата сериозна крачка очакват и втората.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Още новини четете в Dnes.bg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 0
Svetoslav_Aladinov
преди 8 години
Пенсионата ни система е като един голям балон,няма как сметките да излязат. яд ме е, че насила ме карат да участвам в тая пирамида.Аз не искам пенсия от държавата, но не искам и да плащам осигуровки. За 40 год. мога спокойно с тия вноски да изплатя 2-3 имота и да си докарам много по голяма пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Кое е ОК? Че с лични партиди точно тая измама се развенчава и всеки получава според вноските си :) Солидарните системи са каца без дъно и развъдник на *** само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Темата е голяма и малко сложно но основното е да се подържа безработицата до 2-3% и аз знам да е подържам - столетия Наскоро икономическият отдел към ООН предложи 4-дневна седмица и очаквах от тях нещо по-задълбочено защото това е за накрая тоест намаляването на раб.време е с цел повече раб.места и стигаме до факта как се грабят хората Ще дам един факт - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес. Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността - значи трябва да работя 10 пъти по-малко или да взимат 10 пъти повече Съгласен съм 30 пъти но 277 пъти е много разлика Къде се губят парите ??? - 23 трилиона за спасяване на банките и т.н. обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 9
ert
преди 8 години
Въпросът с минималната възраст за пенсиониране на категорийните работници не е еднозначен. Защото, една от причините хората да избират да стават полицаи например е точно ранното пенсиониране, като натрупа стажа и на 40-50г. е пенсионер, след което започва работа на друго място и си получава и пенсията. Разбирай, пенсията е един вид компенсация за сравнително ниското заплащане на полицаите в случая, защото след пенсиониране на ранна възраст започват да получават допълнителен доход. Дотук е добре. Лошото е, че този допълнителен доход идва от нашите вноски. Ако се махне ранното пенсиониране няма да има наплив от желаещи за полицаи, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Може държ.система да се настрои малко като частната тоест всеки да си има лична партида и например 50% от вноските да може да се наследяват и т.н. да наподобява малко на частните Но трябва и да се кажат фактите - у нас продължителността на живота е 75год. а в Испания и Италия е 83год. тоест не може да се пенсионираме на една и съща възрастЕстествено трябва и минимален праг за годините например 52год. и т.н. Темата е голяма но от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 3
KostadinovK
преди 8 години
Пенсионна система е основана на паразитиращ принцип.Пенсиите на родителите се изплащат от децата. Дотук е ОК. Обаче какво става с пенсионерите с едно дете, ергените, момите, тези без деца, на тези на които децата работят в чужбина? Кой им изплаща пенсиите?Като си помислите, може да налучкате отговора?Сегашното поколението (35- 45 годишните) като се пенсионира колко и какви работещи ще има.......... сегашните пенсии може да Ви се сторят лукс.Каквото сме посяли такова ще пожънем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 0
KostadinovK
преди 8 години
Пенсионната бомба теперва предстои. Само погледнете демографската структура на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Докато не разделят пенсионната от осигурителната система оправия няма да има. Пенсионните вноски не са осигуровки. Осигуровки са вноските за безработица и здравните осигуровки и т.н., но не и пенсионните ни вноски. Пенсионните вноски са подготовка за нещо, което ще се случи (надяваме се). Осигурителните вноски са за нещо, което се надяваме да не се случи.Като се смесват двете неща в една каца (още от едно време) лесно се прехвърлят нещата от здравата на болната глава, лесно ни манипулират и заблуждават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
КТБ е издържала държавата с 1 милион лева годишно. А сега държавата ще издържа КТБ с 1 милиард годишно. 300 000 мързеливи българи, младежи, Издържат 100 000 работещи, и дават на държава 500 милиона лева, и 500 милиона лева дават на бизнесът. А не получават нищо от държавата. 2 300 000 са работещите в България. Ако вземем че БВП е 82 милиарда лева, то БВП на зает е 35 650 лева. Значи средната заплата трябва да е най-малко на наполовина на това, тоест 17 800 лева. А минималната заплата трябва да е 28% от БВП на зает, като в Германия, тоест 10 000 лева. Почасово минимално заплащане трябва да е 5 лева на час. Седмично минимум 200 лева. http://chetohche.blog.bg/***/2015/03/31/trudyt-na-rabotnicite-e-ograben-ot-rabotodatelite-s-24-milia.1350412Японците се пенсионират на 65 г., а живеят с 9 години повече от българите. Българинът живее средно 74г., а немец 80г., англичаните 81г., ами нека с 10 години по рано да се пенсионират, българите на 64г., немец на 70г., англичани на 71г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Това е неизбежно - за да могат *** професионални НЕработещи да се пенсионират де факто от раждането си, получавайки цял живот всевъзможни помощи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още