IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще възстановява ДДС по водните проекти на общините

Парламентът прие промените на второ четене в Закона за ДДС

11:59 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Държавата ще възстановява ДДС по водните проекти на общините

Държавата ще възстановява ДДС по водните проекти на общините. Това прие парламентът с промените на второ четене в Закона за ДДС. Основните критики дойдоха от депутатите от БСП - Лява България, съобщи БНР.

Държавата ще възстановява платения от общините ДДС по европейските проекти, свързани с изграждането на водните цикли през програмния период 2007-2013 година. С поправката в Закона за ДДС се дава правото на общините да упражнят правото си на данъчен кредит за получени от тях доставки на стоки или услуги за изграждане на ВиК системи и съоръжения. Условието е общините да са регистрирани по Закона за ДДС и да не са упражнявали това право до момента.

С промяната се въвежда преходен режим, с който на общините като собственици на ВиК инфраструктура, изградена в изпълнение на финансираните по приоритетна ос 1 на оперативната програма проекти, се предоставя възможност да упражнят право на данъчен кредит за начислен ДДС по получени след 1 януари 2007 г. доставки. Това ще коства на бюджета 150 млн. лева, заради което упражняването на правото им на данъчен кредит се предвижда да се осъществи в рамките на две финансови години – 2015 и 2016 г.

От БСП бяха категорични, че промените са извънредни и неефективни. Депутатът Чавдар Георгиев коментира, че не може със задна дата да се преурежда данъчно отношение и това досега не е правено никога. „Ние ще предизвикаме безусловна необходимост от финансова корекция по отношение на одобрените проекти по оперативна програма "Околна среда", включително и такива, които са завършени вече. Как ще стане това на практика“, попита Георгиев.

От ГЕРБ разглеждат промените като финансово облекчение за общините. „На общините като собственици на инфраструктура им се дава право, като станат вече собственици на тази инфраструктура, те вече могат да упражнят правото на данъчен кредит за направените разходи за изграждане на инфраструктурата и затова правим спешно този законопроект и искаме по този начин да улесним общините“, каза Владислав Николов.

Промените са изготвени заради преустановено финансиране от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" на направени от общините разходи за данък върху добавената стойност в изпълнение на водни проекти по Приоритетна ос 1 на програмата, допълва БТА.

Припомняме, че в края на ноември 2014 г. Европейската комисия изпрати писмо до България, че разходите за ДДС по водните прокети на общините не са допустими за финансиране по оперативната програма „Околна среда“, тъй като на крайния етап от експлоатацията на изградената ВиК инфраструктура – доставката на вода, се генерират приходи, които също са облагаеми с ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още