IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Lidl и Kaufland стана най-големият търговец в Европа

Германската Schwarz Gruppe изпреварва Carrefour и е четвърта в света след Walmart, Costco и The Kroger Co

10:25 | 22.05.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският концерн Schwarz Gruppe, който е собственик на магазините с марките Lidl и Kaufland, се превръща в най-големия европейски търговец, пишат специализираното издание Lebensmittelzeitung и Frankfurter Allgemeine Zeitung.

С приходи в размер на около 80 млрд. евро за изминалата фискална година 2014/15 базираният в Некарсулм концерн застава начело на търговците на дребно в Европа, като изпреварва френския търговски гигант Carrefour. Разстоянието между двете компании вече е 4 млрд. евро. Година по-рано приходите на германската компания бяха в размер на „само“ 74 млрд. евро.

По-големи търговски компании има само в Америка, а след Walmart, Costco и The Kroger Co. германската компания е четвъртият най-голям търговец в света, доста преди Aldi и Metro. За Lidl и Kaufland днес работят около 350 000 служители, с 15 000 повече, отколкото преди година. 



През миналата година компанията е вложила 3,5 млрд. евро в преструктурирането на стари филиали, голяма част от тях – в Германия. Други 1,5 млрд. евро са били инвестирани в експанзията на компанията. И за тази година концернът очаква инвестициите да са в същия обем. 

Lidl започва експанзията си в Европа през 90-те години на миналия век и бързо се превръща в една от най-големите вериги магазини за хранителни стоки. Компанията влезе в България в края на 2010 г.

Kaufland дойде в страната четири години по-рано. Първият магазин на веригата в България отвори врати на 9 март 2006 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 8 години
ъ , аз домати да си пия ракията от лидъла не купувам . Гледам си ги сам , както и ракията . С малки изключения стоките им са под средно качество ( намират се и що годе добри на средно ниво ) Обичам си кварталното магазинче в съседния блок с готини и усмихнати собственици който си скъсват гъзо от бачкане и аз със скромния си бюджет гледам да ги подпомагам .Лъдъло ? Айде у лево
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Ами всъщност означава да критикувам, да посочвам недостатъци с цел да се заяждам. По шопско му викат маана. На други места махна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Трънчанина...я преведи кво викал, че аз на трънчани, граовци и прочее не им разбирам(роден съм при меките говори-централен балкански говор).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Спокойно можеш да влезеш, ако ти е интересно. По мое време магазинът беше на 3 етажа, имаше и мазе, но не знам сега там пускат ли клиенти. Аз работих няколко месеца във фирмата и ми беше много интересно каква е схемата. Значи част от мебелите действително са италиански или испански. Когато пристигнат ние ги разопаковаме много внимателно и ги подреждаме на витрината като мостри. Едно време имаше един перманентен надпис - за мостри до 15 % отстъпка. Тези с по-малко пари си купуваха мостри. Гяволите с повечко пари си купуват "чисто нови", но трябваше да чакат известно време за "доставка". Естествено никаква доставка нямаше - просто в цеха закипяваше усилен труд. Правехме ги точно същите като италианските и - забележи, дори ги опаковахме в оригиналните кашони. Айде ходи доказвай, че не идват директно от Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Знам го магазина - живея на няма 100 м. от него и още не съм влизал там. Затова пък във входа под мен един *** сливенски нововогаташ с трудно разбираем български и неясен бизнес купи апартамента на една баба и от там се обзаведе изцяло. Всеки влак си има пътници, както виждаме - и Лидл, и "немската" бира... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Опа, нещо се бъгна... Та, купиха супермашина за кренвирши и преди да я монтират, дойде германец от фирмата да си даде инструкциите как да се подготви площадката за монтажа - под, отстояния, подходи, захранване с ток, вода, такива работи. Разходили го и из цеховети и човекът се загледал в някаква машина, която мелела кайма за наденици и попитал: какво слагате в машината? Е как какво- рекли нашите - месо! Германецът онемял! Е как ги продавате после? На каква цена? Вие сигурно работите само за бутикови магазини!Та такива работи с европейското качество... хахаха! А истинска немска и чешка бира може да се пие само в Германия и Чехия, тук-там, където има малки местни пивоварни и да се внимава много къде се събират дядките вечер на по бира. В Гърция също истинска храна има само в таверните, където можеш да видиш опърпани рибари и местни да вечерят... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
В подкрепа на твърдението ти ще ти разкажа една случка с мой приятел. Някъде към средата на 90-те с още двама съдружници купи един месокомбинат. Предприятието си работеше почти нормално и затова не се наложи да го рестартират, а започнаха да го надграждат. Нямаха производство но кремвирши и купиха от Германия модерна машина за кр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Ти щом пиеш бутилирана бира, ясен си ми що за критерии имаш! Да, Лидл, Кауфланд, карфур, Била... са раят на бройлера! И винаги пазаруваш с жената, нали? Всъщност, тя пазарува, а ти буташ количката и избираш качествена бира... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 5
jorkata_investor
преди 8 години
Аз пък съм на мнение, че Българските стоки се скапаха с влизането на Европейските стандарти за хранене. На времето храните и напитките ни бяха на много виско ниво и много търсени в Русия и до ден днешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Виждаш ли колко съм бил прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още