IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите на германския бизнес се влошават леко през май

Индексът за бизнеса климата на Ifo намаля до 108,5 пункта спрямо 108,6 пункта месец по-рано

11:51 | 22.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нагласите на германския бизнес се влошават леко през май

Нагласите на бизнеса в икономическия локомотив на Европа се влошават леко през май, показаха най-новите данни на мозъчния тръст Ifo, цитирани от WBP Online.

Изготвяният от института индекс на бизнес климата в Германия намалява до 108,5 пункта през петия месец на годината спрямо резултата от 108,6 пункта през април. Анализаторите прогнозираха спад до 108,3 пункта през отчетния период.

В същото време подизмерителят за текущото състояние на пазара показа, че настоящите условия в най-голямата европейска икономика са оценени на 114,3 пункта след 113,9 пунта през април. Експертите предвиждаха равнище от 114 пункта.

По-рано рази седмица индексът на икономическото доверие на ZEW – оценка на икономическата перспектива от около 350 респонденти за следващите шест месеца, се понижи с 11,4 до 41,9 пункта на фона на продължаващите опасения за гръцката дългова криза.

Икономистите, анкетирани от dpa-AFX, очакваха показателят, измерващ очакванията за следващите шест месеца, да се свие само до 49 пункта след изненадващия спад през април. През март индикаторът бе на ниво от 54,8 пункта – най-високото равнище от февруари 2014 г. насам.

Нещо повече, показателят, измерващ текущата ситуация, също спадна с 4,5 пункта, като достигна 65,7 пункта спрямо 70,2 пункта месец по-рано. Тук очакванията бяха за 68 пункта.

"Експертите коригират своите оптимистични очаквания за май поради неочаквано слабите данни за растежа през първото тримесечие на 2015 г. и сътресенията на пазарите на акции и облигации. Въпреки това само малък брой от участниците в изследването всъщност очакват влошаване на икономическата ситуация", каза председателят на ZEW Клеменс Фюст.

Въпреки това анализаторите смятат, че икономиката Германия все още е в добра позиция да се възползва от сегашната икономическа среда на фона и на по-ниските цени на петрола и програмата за изкупуване на активи, стартирана през март от Европейската централна банка.

По-рано днес германската статистическа служба публикува и своите окончателни данни за растежа на икономиката в периода януари-март. Докладът потвърди, че икономиката продължава своето стабилно възстановяване макар и с по-бавни темпове.

БВП на Германия през първите три месеца на 2015 г. се разшири с 0,3%, което потвърди предварителните цифри. Тримесечие по-рано ръстът на БВП достигна 0,7%.

Измерена на годишна и сезонно неизгладена база икономика номер едно на Статия континент добавя 1,1%, което се оказа в съответствие с предварителните данни. Германия отчете експанзия на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година в размер на 1,6%.

"Данните за БВП потвърждават продължаващото стабилно представяне на немската икономика. Дори ако данните за растежа са по-слаби, отколкото в други страни от еврозоната, си струва да припомним, че все още има огромна разлика между Германия и останалата част на валутния блок, когато става дума за абсолютни нива, а не за темпове на растеж", посочи по повод данните Карстен Бржески, анализатор в ING.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още