IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партиите харесаха 25 октомври за местния вот

Неудобството било, че балотажите за кметове ще са в Деня на будителите

09:38 | 23.05.15 г.
Партиите харесаха 25 октомври за местния вот

Парламентарно представените партии определиха за "най-приемлива дата" за местните избори 25 октомври. Това стана по време на извънреден председателски съвет в Народното събрание вчера, съобщили пред "Стандарт" ключови фигури от мнозинството.

Председателят на парламента Цецка Цачева е поканила лидерите и шефовете на парламентарните партии, за да уточнят въпроси, касаещи предстоящия вот.

В хода на разговорите бе получен широк консенсус около тази дата, тъй като е най-близка до тази от местните избори през 2011-а, коментираха след срещата участвали.

Единственото неудобство е, че евентуалните балотажи за кметове ще се състоят точно в Деня на будителите - 1 ноември, който тази година се пада в неделя.

По правило вторият тур се провежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур, в един неработен ден за цялата страна. Парламентарните партии са коментирали още и процедурите около съставите на общинските избирателни комисии.

Очаква се датата 25 октомври да бъде предложена на президента Росен Плевнелиев. Според действащия Изборен кодекс изборите за общински съветници и за кметове се насрочват от президента на републиката не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Най-вероятно държавният глава няма да чака крайния срок и ще обяви датата за местния вот по-рано.

Междувременно в партийните централи на големите партии са решили негласно кандидат-кметовете да имат решаваща дума при подбора на партийната листа за общински съветници.

Става дума за "общинска избирателна квота" в чл. 454, ал.2. от Изборния кодекс, обясниха юристи. И посочиха допълнителните разпоредби, където квотата се получава при "делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет".

Още български новини от Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още