IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашното образование – що е то и има ли почва у нас

Може да стане реална алтернатива, която не е обременена от недостатъците на традиционното образование, смята Зорница Славова от ИПИ

17:35 | 24.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Домашното образование – що е то и има ли почва у нас

По всичко личи, че домашното образование има шансове да навлезе и законодателно в България, след като Комисията по образование в парламента прие на второ четене текстовете, уреждащи този въпрос в Законопроекта за училищното и предучилищното образование. Законопроектът предвижда, че по желание на родителите, децата ще могат да се обучават в самостоятелна форма.

Регламентирането на възможност за домашно образование е стъпка напред от гледна точка на свободния избор на родителите за образованието на техните деца, въпреки че и тази форма на обучение е ограничена от всички тежести и несъвършенства на регулираното държавно образование. Основното е, че родителите ще са длъжни да провеждат обучението в съответствие с определените държавни образователни стандарти (които даже не са известни, защото все още се пишат) и при определения учебен план, а децата ще трябва да взимат изпити всяка година и по всеки предмет.

През последните десетилетия образователната система в България буди сериозно недоволство от страна на родители, ученици и учители, а международните класации, оценяващи знанията и уменията на учениците (например, изследването PISA), показват изключително слаби резултати за България. Новият закон трудно би могъл да направи образователната система много по-добра, особено в краткосрочен план, което прави предоставянето на избор на родители за образованието на децата им още по-важно, пише в анализа си Зорница Славова от ИПИ.

Публикувани са множество изследвания, които показват, че домашното обучение е ефективно и дори показва по-добри резултати от образованието в училище, както и че децата, които се обучават самостоятелно, са пълноценни членове на обществото. 

Допълнително, то се развива все повече и към момента е регламентирано и практикувано в редица държави по света като Великобритания, Ирландия, Дания, Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Чили. Срещат се форми с абсолютно свободно обучение, има практики за онлайн домашно образование, както и за групово домашно обучение, а във все повече университети се приемат студенти на база единствено приемен изпит без да е нужна диплома за средно образование (включително Харвард и Йейл).

В тази връзка възможността за домашно образование е дори закъсняла реформа. Като за начало тази промяна трябва да бъде приета, а в бъдеще да се превърне в реална алтернатива, която не е обременена от недостатъците на традиционното образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Камиките е жена.Добави към болестите и детският паралич и редица други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Броя се увеличава заради по добрата диагностика, преди са ги диагностицирали с други психични болести и за това е такава статистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 8 години
личи си че на теб на са ти били ваксина като малък, имаш непоправими умствени увреждания :)Как може да говориш че ваксините са вредни, при положение че болести като едрата шарка са изчезнали заради тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Да де, ама няма ни едно медицинско изследване, да доказва връзка между аутизмът и ваксинирането. Има статистически данни, че аутизмът се е увеличил. Никой не знае защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Разбира се, има и много по-скъпи училища, дипломите им се признават пред колежите, а и самите деца търсят тази форма, защото в училищата на САЩ понякога е ад!Камери, правила, право на три минути в тоалетните, обикновено 18 пъти за срок, от 7 или 8 сутринта до 15 часа след обяд! И всеки ден едно и също! Една и съща програма!Ад е в училищата на Америка, затова хората търсят решения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
https://***.abekaacademy.org/Ето Ви пример за домашно училище, за което се плаща около $1000 долара на година, за учебници и помагала.Учебниците са предружени с обяснения за родителите, с тестове и контролни, плюс видео материал, разделен на 180 учебни дни, и детето всеки ден последователно пуска на компютъра си CD-to и все едно е в час.Това са специално записани уроци, които следват специални учебници!У нас май няма такова нещо, но е страхотен бизнес идея, ако си в тази ситема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Като се каже домашно училище, може би някои си мислят, че таткото или майката без система се опитват да образоват децата си!И е, и не е така!Има много "хляб" в тази идея. Тя е осъществена в САЩ да речем, където една от причините, родителите да не пускат децата си на редовно публично такова, е, че са били задължителни ваксините! Иииииии, тъй като американците доста преди нас пострадаха от ваксините, при тях ауитизмът е от десетилетия, а при нас от демокрацията, та те са спирали децата си масово от училищата.И тогава се е появила необходимоста от ситематизирано обучение в къщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
Дано не стане факт домашното образование! Училището освен място за получаване на знания е и много важен център за социализация на учениците!Ако има нужда от алтернативно образование, то е много по добре да става в частни училища от колкото под формата на домашно образование!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още