IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девет плажа стартират сезона със "син флаг" тази година

Само 3% от близо 300 плажни ивици у нас имат сертификата за екокачество

16:09 | 25.05.15 г.
Девет плажа стартират сезона със "син флаг" тази година

Девет плажа и едно яхтено пристанище получават екознака от българското движение “син флаг”, което е пълноправен член на едноименната международната фондация за екологично образование. Плажовете са преминали мониторинг по няколко критерия и ще бъдат наблюдавани през целия сезон. Това коментира пред БНР Станимир Георгиев, представител на движението за нашата страна.

Само 3% от близо 300 плажа у нас имат сертификата за екокачество. За сравнение, негови носители са около 400 плажа в туристическите ни конкуренти Гърция и Турция.

През тази година отпадат плажовете на курорта „Албена“ и бургаският Северен плаж, обясни Станимир Георгиев. По думите му процедурата е доброволна, зависи само от инициативата на концесионерите, а през тази година тези плажове не са пожелали да се включат в инициативата „син флаг“.

За него това е необяснимо. „При условие, че по цял свят всички плажове се борят за тази награда, а при нас се получава точно обратното. Когато изпълняваш всички критерии, абсолютно отговаряш на всички изисквания, предлагаш перфектна инфраструктура, перфектни услуги, а доброволно се отказваш от това“, казва Георгиев.

Той смята, че концесионер, който дневно печели стотици хиляди от предоставяне на услуги на плажа, не би следвало да има финансов проблем, свързан със заплащането на таксата за "син флаг".

Експертът отчита стремеж у концесионерите за перфектна услуга, но и липса на желание ивиците да станат едни от най-добрите в света, притежавайки този екостандрат, който е търсен белег от чуждите туристи.

Критериите за притежание на „син флаг“ са в четири направления, обясни още Георгиев – екологично образование, качество на водата, екологосъобразно поведение и безопасност на услугите.

Той коментира, че към днешна дата едни от най-престижните ни курорти не притежават световноизвестния екоетикет за плажове.

Единственият син флаг на Северното Черноморие е на Слънчев ден, коментира той. Предстои западният плаж на курорта „Свети влас“ да се присъедини към групата на ивиците, притежаващи екознака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още