IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прехвърляне на пакети на борсата

При негативно развитие на гръцката кризата може да станем свидетели на нови разпродажби на БФБ, смята Даниел Димитров от Реал Финанс

17:43 | 25.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прехвърляне на пакети на борсата

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 0,6% в първата сесия за седмицата до ниво от 481,56 пункта при оборот от 234 хил. лв. От началото на годината индексът е на минус 7,8%.

Индексът на най-ликвидните компании BGBX40 се понижи с 0,5% до 97,10 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,2% до 391,92 пункта, а индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отстъпи с 0,2% до 93 пункта.

„Първата сесия за седмицата на Българска фондова борса – София приключи при забележимия оборот от над 6,5 млн. лв. За съжаление той не бе следствие на активна търговия, а на прехвърляне на пакети акции при Трейс Груп Холд АД, Синтетика АД,  Етропал АД и Формопласт АД. Вероятно при последните две позиции продавачът е бил един и същ, поради факта, че прехвърлените обеми представляваха точно 4,99% от капитала им – малко под законовоопределения размер от 5% при който се налага уведомление на обществеността за страните по сделките. От ликвидните позиции единствено Химимпорт АД бе активно търгувана, като в края на сесията бяха сключени над 20 сделки на обща стойност над 200 хил. лв.", заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

"Индексите продължиха низходящия си тренд от последните седмици, като търговията с повечето акции, влизащи в тях бе символична. Единствено BGTR30 завърши сесията в зелено, основно заради високия ръст в цената на Енемона (+7,7%). Днес и търговията на международните пазари е слаба поради почивния ден в повечето развити пазари. Предстои утре да видим по-сериозен ефект от развитието на гръцката криза от уикенда, след като вътрешния министър на южната ни съседка Вуцис каза, че страната му няма средства да плати следващия транш към МВФ в началото на юни. Малкото работещи пазари отчетоха спадове днес, а фючърсите на водещите индекси също бележат спад. При негативно развитие на кризата може да станем свидетели на нови разпродажби и на БФБ. Единната валута също е подложена на разпродажби, което обаче се оказа положително за бългаския износ, респективно за цялата ни икономика“, коментира той.

Търговията с акции днес възлезе на 6,581 млн. лв., благодарение основно на Трейс Груп – 3,101 млн., Етропал – 1,248 млн., Формопласт – 948 хил. и Синтетика – 894 хил., всичките без промяна в цената.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 48 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 15/17, а при 16 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ПИБ (+2,1%), а с най-голям спад са книжата на Родна Земя Холдинг (-4,3%).

Акциите на Петрол поскъпнаха със 7,7%. Компанията съобщи, че дъщерното й Нафтекс Петрол ЕООД е било уведомено за откриване на производство по несъстоятелност със съобщение от Окръжен съд – гр. Ловеч след подадена през март молба за това от кредитор на дружеството. Същевременно върху активи на дружества от Група Петрол е престъпено към принудително изпълнение по реда на Закона за особените залози /ЗОЗ/ от страна на кредитори, в полза на които същите активи са предоставени като обезпечение. 

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още