IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 25 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:00 | 25.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 25 май

В България

Ръст от 1,4% на българската икономика през 2015 г. се предвижда в годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН. В краткосрочен план се очаква нисък, но ускоряващ се растеж, който да достигне нива от 2,1% и 2,5% през 2016 и 2017 г.

Има риск НОИ да плаща еднакви пенсии след 10 години, коментира проф. Йордан Христосков. Само след 5-6 години финансовото състояние на Държавното обществено осигуряване ще бъде по-лошо, отколкото сега.

Кабинетът отделя още 15 млн. лв. за столичното метро. Средствата се отпускат за прилежаща инфраструктура за изграждането на втората линия на столичното метро от метростанция "Джеймс Баучер" до "Хладилника", като ще бъдат осигурени от централния бюджет.

Промените в Конституцията само ще забавят борбата с корупцията. Това каза бившият министър на правосъдието и архитект на съдебната реформа и на борбата срещу корупцията в Румъния Моника Маковей, която е на посещение в България.

От днес една от най-красивите пещери в България - „Венеца“, е открита за посетители. Предстои пещерата да бъде включена в маршрутите, които Министерството на туризма разработва, което ще я превърне в още по-популярен туристически обект.

По света

Двудневната среща на върха на Източното партньорство в Ригa приключи в петък със заключителна декларация от 13 страници и едно прозрение: Европейският съюз (ЕС) не може да предложи нещо особено на шестте бивши съветски републики на изток.

Високите и различаващи се нива на безработица в Европа представляват сериозна заплаха за икономическото здраве на региона в дългосрочен план. За това предупредиха централни банкери и икономисти по време на конференция, организирана от Европейската централна банка.

Данъчната администрация на Швейцария е започнала да публикува имената на евентуални чуждестранни данъчни измамници в интернет. Органът бил „засипан“ с искания за взаимна помощ от данъчни инспектори от редица страни и е пожелал да информира засегнатите страни по този начин.

Китай ще намали данъците върху вноса на потребителски стоки с повече от 50% средно в опит да стимулира потреблението. Високите тарифи по вносните стоки накараха някои китайски потребители да пазаруват в чужбина или чрез посредници.

Гръцката икономика започна да показва признаци на растеж. Европейската комисия очаква, че през тази година брутният вътрешен продукт на Гърция ще се разшири с 0,5%, въпреки че прогнозата е ревизирана надолу.

На борсата

Първата сесия за седмицата на Българска фондова борса – София приключи при забележимия оборот от над 6,5 млн. лв. За съжаление той не бе следствие на активна търговия, а на прехвърляне на пакети акции при Трейс Груп Холд АД, Синтетика АД,  Етропал АД и Формопласт АД.

Препоръчваме

А дали не е време да смените паролата на пощата си? Според Google тайните въпроси не пазят добре имейлите. В много случаи отговорите са достатъчно лесни за разгадаване, че хакерите да успеят да ги познаят в рамките на 10 или по-малко предположения

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още