IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоша транспортна и енергийна свързаност пречи на развитието на Югоизточна Европа

Президентът Росен Плевнелиев обсъди с вицепремиера на Хърватия Весна Пусич възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в двустранен план

18:49 | 25.05.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лоша транспортна и енергийна свързаност пречи на развитието на Югоизточна Европа

Недобрата транспортна и енергийна свързаност в региона на Югоизточна Европа възпрепятства неговото икономическо развитие. Това мнение споделиха президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Весна Пусич, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата, провела се на „Дондуков“ 2, президентът и хърватският вицепремиер обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес в двустранен план и в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Двамата откроиха като предизвикателство пред двете държави сътрудничеството в областта на енергетиката с цел подобряване на регионалната енергийна сигурност.

Българският президент отбеляза, че свързването на енергийните и газопреносните мрежи на страните от региона и изграждането на регионална енергийна борса са предпоставки за създаването на регионален енергиен пазар, който ще осигури достъп до енергийни ресурси на конкурентни цени.

„Изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни е приоритет за българската държава“, подчерта още Плевнелиев.

Държавният глава на България и вицепремиерът на Хърватия подчертаха необходимостта от категорична и видима ангажираност на ЕС за гарантиране на запазването на териториалната цялост на Република Македония, както и на гражданския и междуетническия мир.

Росен Плевнелиев изрази и удовлетворение от конструктивните разговори и приятелската атмосфера по време на посещението си в Хърватия по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
Ба , чак пък федерация . По скоро добра инфраструктура и свободно движение на хора и капитали :) Нещо кат балкански ЕС - само дето трябваше да стане каде 90-та *** тогава тъпите тикви бяха заети да си мерят *** . п.п. Нещо не случихме на съседи - 90-те сърбите , сега гърците . Но и тогава и сега Бг стой кат дерек и стабилизира Балканите . Само дет самите ние не се оценяваме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Да...комунистическа идея, но би работила:) Балканска федерация:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Stefan--L
преди 8 години
Най-простият президент в 1300 годишната история на България ! Човекът който се управлява дирекно от америка и който няма свое лично мнение ! Голям срам е за България този *** поставен на този пост с фалшификатите на Костинбродската печатница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
data
преди 8 години
Баш си прав човека - особенно тук на балканите . Та с думи прости - едиственият шанс балканските страни да се измъкнат от хроничната си бедност и неспирните военни конфликти е тази държави да се превърнат в единен пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Ами те хората по света така и си казват..." егати и държавата с такъв президент."Aлооу...приберете го малко тоя , бе ...то после кат се наложи някой министър нещо да договаря ...то всички пътеки засрани !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни е приоритет за българската държава, подчерта още Плевнелиев....пук после ще му мислим откъде газ...връзки кат има ...газ бол !!!Яко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още