IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внесоха в парламента проекта за промени в Конституцията

Документът е подписан от 132 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ

19:35 | 26.05.15 г. 2
Внесоха в парламента проекта за промени в Конституцията

Промените в Конституцията вече са внесени в деловодството на парламента. Те са публикувани на сайта на Народното събрание.

Проектът за изменение и допълнение на Конституцията е подписан от 132 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. Сред вносителите са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ПФ Цветан Цветанов и Валери Симеонов, както и съпредседателите на РБ – Радан Кънев и Найден Зеленогорски, и на БДЦ – Красимира Ковачка.

В проекта е записано, че ВСС се състои от съдийска и прокурорска колегия. Предвижда се съдийската колегия да има 13 членове – председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общото събрание на съдиите и петима, избрани от Народното събрание.

Прокурорската колегия да има 12 членове, предвижда проектът. Те са главният прокурор, четирима, избрани от общото събрание на прокурорите, един, избран от общото събрание на следователите, и шестима, избрани от Народното събрание.

Пленумът на ВСС се състои от всички негови членове, е записано в проекта. Сред правомощията на пленума е да приема проектобюджет на съдебната власт и да го внася в парламента, да взема решение за прекратяване на мандата на изборен член, да прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и на ВАС и на главния прокурор.

Заседанията на пленума на ВСС се председателстват от министъра на правосъдието, който обаче не взема участие в гласуването.

Предлага се отмяната на текста, според който решенията на ВСС за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи се приемат с тайно гласуване.
Предвижда се намаляване от пет на четири години на мандата на  изборните членове на Висшия съдебен съвет.

Предлага се Висшият адвокатски съвет да може да сезира КС с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се засяга статута на свободната ,независима и самоуправляваща се адвокатура или се нарушават права и свободи на гражданите.

Още новини от страната може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
НС ще направи куци промени! Парламентарната квота е за да могат партиите да си назначават послушници, които да им служат в следващите години! Това не е промяна срещу корупцията, това е промяна ЗА още повече корупция и непрозрачност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
За какво е тази парламентарна квота? Тя пречи, не осигурява независимост!И защо само адвокатите да оспорват пред КС? И защо само закони?В съдебната практика трябва да могат да се оспорват неправилно наложили се решения на последни инстанции, тълкувателни решения, които в немалка част от случаите променят смисъла на даден закон или преместват някоя запетайка и смисълът се променя...Омбудсманът също трябва да може да го прави - сега не са му дадени такива права. Той може да сезира КС само за някакви дела от обществен интерес, което е сдъвкано понятие...Да дадат и на главния прокурор законодателна инициатива! Не може, когато той види, че нещо не работи, да чакаме ония 240 мързеливци да се спазарят кой ще го внася и после да се кумят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още