IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 29 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:32 | 29.05.15 г.
Акцентите в бизнеса на 29 май

В България

Тенденцията за спад на лихвените проценти по депозитите продължава и в началото на второто тримесечие на годината. През април сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при средна лихва от 1,79%, а в евро - при 1,45%.

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага цената на тока от новия регулаторен период да се повиши със средно 1,99 на сто. Най-високо ще бъде увеличението за клиентите на Енерго Про – със средно 3,64%. За клиентите на EVN България експертите предлагат ръст на цената от 1,22%, а на ЧЕЗ България – от 1,53 на сто.

Новата процедура за кандидатстване по програмата „Младежка заетост“ е силно облекчена, и за работодателите, и за търсещите работа. Заявки могат да се подават до края на годината, като средствата по програмата са в размер на 35 млн. лева. Целта й е да подобри конкурентоспособността на младите хора на пазара на труда.

През лятото продължава мащабната строителна програма, за да се подобри инфраструктурата на столицата с инвестиция в градския транспорт. За тази година се предвиждат 32 км ремонти на улици и булеварди и 28 км тротоари.

България е на второ място в Европа и на шесто място в света по брой на пушачите, каза Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим. По думите й в голяма част от държавите са си поставили за цел в близките 15-20 години броят на пушачите да се сведе до 5 на сто от населението.

По света

Споразумението между ЕС и САЩ за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции трябва да разшири европейския достъп до американския пазар, но не бива да подкопава стандартите на ЕС или да поставя под съмнение правото на регулиране в интерес на обществото.

Две от най-големите гръцки банки – National Bank of Greece и Alpha Bank, заявиха, че зависимостта им от финансирането на Европейската централна банка се увеличава на фона на продължаващия отлив на депозити, причинен от политическата и икономическа несигурност в страната.

Вдигането на лихвите в САЩ тази година би било грешка, смята ръководителят на Федералния резерв в Минеаполис Нараяна Кочерлакота. Според него това би представлявало пропусната възможност за стимулиране на заетостта и твърде ниската инфлация в една икономика с огромен потенциал за растеж.

Кредиторите на Украйна, включително Franklin Templeton, отправиха предложение за преструктуриране на дълга, което включва удължаване на срока за погасяване с до 10 години и намаляване на лихвените плащания с около 500 млн. долара.

Следвайки глобалните тенденции в търговията на дребно, Amazon.com Inc се подготвя да изненада потребителите си с нова гама продукти. Онлайн търговецът планира да разшири своето портфолио с разнообразни хранителни стоки, като мляко, зърнени и детски храни, както и домакински препарати.

На борсата

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,6% в петъчната сесия до ниво от 482,92 пункта при оборот от 137 хил. лв. За седмицата индексът е на минус 0,3%, а от началото на годината спада със 7,5%.

Препоръчваме

Ако сте пропуснали да видите с какво Google се опитват да навлязат още по-сериозно в живота на потребителите си и дали промените засягат само операционната система Android и Google Photos, вижте тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още