IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 май

08:30 | 30.05.15 г.
Преглед на печата за 30 май

БНБ сигнализира за фалшиви двулевки

в. Сега

Нов тип фалшиви банкноти разкри Националният център за анализ към БНБ. Фалшификаторите са се спрели на банкноти от 2 лева, емисия 2005 г. При тях е имитиран основен защитен елемент, който се проверява най-често от населението и касиерите от търговската мрежа - холограмната лента.

Характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти. Съобщението е изненадващо, тъй като според данните на БНБ най-често се фалшифицират банкнотите от 10 и 20 лева, а не дребните купюри.

Централната банка посочва метод за разпознаване на новите фалшификати: първо - опипайте добре банкнотата - фалшификатът се усеща по гладката си хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата. Измамата се хваща и чрез поставяне на банкнотата срещу светлина - при ментета се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак, който е изправен лъв.

НАП търси 29 души да дебнат за рискови стоки на границата

в. Новинар

Националната агенция за приходите (НАП) търси 29 служители, които да следят за рискови стоки на границата.

Новите държавни служители ще бъдат назначени в специализираното звено "Фискален контрол” и ще трябва да проверяват стоките, които влизат у нас, и техните документи, които носят финансов риск за страната ни, обясняват от агенцията.

„Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на Република България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транcакции се отразяват коректно в счетоводните и финансовите документи на превозвача, получателя и доставчика”, допълват бъдещите работодатели.

Новите инспектори ще бъдат разположени на граничните пунктове Кулата, Калотина, Дунав мост 2, Бургас Уест, както и в мобилни екипи в Плевен, Велико Търново и Сливен.

Албена открива летния сезон с модерен аквапарк

в. Новинар

На 1 юни, когато започва летният сезон, в Албена отваря врати и чисто нов аквапарк – "Аквамания", съобщиха от пресцентъра на курорта.

По думите им това е най-модерният парк с морски атракциони у нас, проектиран от канадска компания. Специално за любителите на силните усещания в парка ще се извиси 191-метровото “Торнадо”, което няма аналог в Европа, и 77-метрова пързалка за отвесно спускане.

„Футуристичният воден парк е разположен върху зона, равняваща се на пет футболни игрища, и помества множество водни атракции за деца и възрастни, а по време на строежа му не е отсечено нито едно дърво, напротив – природата е вплетена в атракциите”, разказаха създателите му.

По думите им там ще открием още четири писти с обща дължина 315 метра, 20-метрова кула, 183-метров „Мамут", както и много детски пързалки. На откриването всеки ще се възползва от намаление, а в другите дни цените ще са от 12 до 27 лева.

Партньор на Hugo Boss и Armani инвестира 25 млн. лева в Плевен

в. Стандарт

Инвестиция в размер на 25 млн. лв. ще направи плевенската фирма за мъжка мода "Димитров". Така ще бъдат създадени 800 нови работни места, каза собственикът на фирмата Магдален Димитров. Първата копка за нов производствено-административен комплекс "Десизо Монни" на плевенската фирма беше направена в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева. Той ще превърне в супермодерен комплекс съществуваща от 2000 г. 6-етажна фабрика за мъжка конфекция на компанията с близо 1200 души персонал.

Българската фирма е основен партньор на две от най-реномираните модни марки в света Hugo Boss и Giorgio Armani, произвеждайки техни стоки. Двата гигантски бранда, оценени съответно на 15 млрд. и 6 млрд. евро, имат ангажимент към българския партньор, като му предоставят най-модерните технологии в областта на шиенето, обучават мениджъри и специалисти и го подкрепят в други начинания извън договорните отношения.

Благодарение на това фирма "Димитров" може да си позволи високи социални стандарти за своите служители. Нетната работна заплата в производството е гарантирана минимум на 400 евро, а брутната - 600 евро. Това възнаграждение е равностойно на заплатите в бранша в Чехия, твърди Димитров.

Проектът "Десизо Монни" включва фабрика за обувки, цех за ризи, цех за джинси и шивашко предприятие, копие на това на Ерменеджилдо Дзеня в Швейцария, смятано за най-модерното в света. Проектът включва социален и спортен сектор с училище, клуб-ресторант, фитнес и футболно игрище. Срокът за окончателно изпълнение на комплекса е есента на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още