IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сеп Блатер бе преизбран начело на ФИФА

За 79-годишния швейцарец това ще бъде петият мандат начело на международната футболна организация

09:27 | 30.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на ФИФА Сеп Блатер спечели пети пореден мандат начело на организацията, а единственият му опонент Али Бин Ал Хюсеин призна официално поражението си, съобщава МаrketWatch.

В първия кръг от вота членовете на ФИФА гласуваха изненадващо в полза на упреквания силно в последните дни Блатер, който ръководи международния футбол в последните 17 години. Гласуването се състоя няколко дни след оповестяването на мащабното разследване на САЩ и Швейцария във връзка с обвиненията, свързани с предполагаема корупция в организацията.

Блатер спечели 133 гласа, оставайки само на седем гласа от победата още в първия тур. За опонента му, йорданският принц Али Бин Ал Хюсеин, пък гласуваха 73 от имащите право на вот. Докато организаторите от ФИФА започнаха да се подготвят за втория кръг, принцът на Йордания призна изборната победа на Блатер и се оттегли от надпреварата.

Сеп Блатер е начело на ФИФА от 1998 г. и остава изключително популярен в повечето от 209-те асоциации, членки на организацията. Името му не бе пряко намесено в нито едно от международните разследвания.

Прокурори посочиха в сряда, че висши служители на ФИФА са получили повече от 150 млн. долара под формата на подкупи и рушвети, като част от мащабна дългогодишна престъпна схема. Американското правосъдно министерство обвини девет настоящи и бивши служители на ФИФА и пет други бивши членове на организацията в корупция.

Седем официални лица бяха арестувани от швейцарската полиция в сряда и ще останат в ареста в Цюрих, заяви в петък говорител на Швейцарската федерална служба по правосъдието. Всичките те са отказали да бъдат екстрадирани в САЩ, където се води разследването.

Опасенията за измами във ФИФА накараха много национални федерации, включително тази на Великобритания, да обвинят настоящото ръководство на организацията. По думите на британските власти те разполагат с доказателства и "сме готови да съдействаме на продължаващите международни криминални разследвания".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още