IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 2 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:31 | 02.06.15 г.
Акцентите в бизнеса на 2 юни

В България

Корупцията в страната е изключително висока – около 18 процента от хората над 18 години признават, че са дали подкуп, а 28 процента съобщават, че са били обект на натиск за корупция, каза Огнян Шентов, председател на Управителния съвет на Центъра за изследване на демокрацията.

Ускоряваме работата по Европейския транспортен коридор №10, който включва изграждане на скоростна шосейна връзка и електрификацията и модернизация на жп линията Ниш-София. Пътната инфраструктура е една от седемте приоритетни икономически области на сътрудничество.

Българските производители на бяло саламурено сирене, мед, тютюн, етерични масла, вино и биопродукти може да спечелят от Споразумението между ЕС и САЩ за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP).

Неравноправните клаузи по ипотечните кредити в швейцарски франкове трябва да бъдат премахнати. При проверки на Комисията за защита на потребителите са установени четири групи неравноправност, като едната е във връзка с определянето на лихвения процент.

Стотици българи се редят на опашка за лятна ваканция в Гърция. Тази година има по-голям интерес на български туристи за почивка на Бяло море в южната ни съседка. Базите им са пълни на 100% през целия месец юни, а сезонът за тях започна още в началото на месец май.

По света

Европейската комисия подготвя "дипломатически екшън план за енергетиката", за да диверсифицира източниците на природен газ. Усилията ще се насочат към все още неексплоатираните резерви на Алжир, както и към подготовката на цялостна стратегия за терминали за втечнен газ.

По данни на правителството в Атина то е изпратило през изминалата нощ на своите кредитори изчерпателно предложение за реформи. Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова европейските лидери да приемат плана, за да бъде сключено дългоочакваното споразумение.

Въпреки че френската безработица удари ново рекордно високо ниво през април, генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие подчерта, че Франция не е и никога не е била "болният човек" на Европа.

Преди десетина дни Анджей Дуда победи президента Бронислав Коморовски, предизвиквайки най-голямата политическа промяна в Полша от десетилетие насам. Дуда вижда себе си като наследник на мисията на покойния президент Лех Качински да превърне Полша в „честна“ държава извън „европейското общество“.

След 17-годишна съдебна битка канадски съд осъди големите тютюнопроизводители British American Tobacco PLC, Philip Morris International Inc. и Japan Tobacco Inc. да платят 15,6 млрд. канадски долара (12,5 млрд. долара) за причинени вреди на пушачите в провинция Квебек.

На борсата

В последната седмица на май синдиците на Корпоративна търговска банка са събрали 2,666 млн. лв. от отпуснати от банката кредити.

На Българската фондова борса съотношението печеливши/губещи акции на борсата бе 13/12, а при 20 позиции нямаше промяна.

Препоръчваме

Ако се чудите къде да прекарате лятната си почивка, може би е добре този път да се насочите към Испания дори само, за да опитате кулинарното майсторство на ресторанта El Celler de Can Roca в Жирона, който си върна титлата „най-добър ресторант в света“.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още