IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският високоскоростен Maglev официално e най-бързият в света

Влакът достигна скорост от 603 км/час

16:50 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разработеният в Япония влак на магнитна възглавница Maglev, развиващ скорост от 603 км/час, официално е регистриран в Книгата на рекордите на Гинес като най-бързия в света. Това съобщиха днес от железопътната компания JR Tokai, цитирани от ТАСС и БТА.

Японският Maglev разви рекордната скорост на 21 април тази година по време на изпитания на 42-километров тестов полигон, построен в префектура Яманаши. 

Работата по създаване на влак, който се придвижва и управлява под въздействието на магнитни сили, започнаха през 70-те години на миналия век. 

Влаковете Maglev използват магнитни сили, за да издигнат и задвижат вагоните по линиите. 

JR Central, японската жп компания, която притежава влаковете, възнамерява да представи услугата за трасето между Токио и Нагоя през 2027 г.

За да се измине маршрута от 280 км, ще бъдат нужни само 40 минути, което е два пъти по-малко от времето, необходимо в момента.

Пътниците обаче няма да могат да се насладят на рекордните скорости на Маглев, тъй като компанията заяви, че влаковете ѝ ще се движат с максимум 505 км/ч. За сравнение, най-високата скорост на японския шинкасен, или „влака-стрела“, е 320 км/ч.

Япония е известна със своите влакове-стрели, които се движат по стоманени релси, но инвестира в технологията Маглев с надеждата да я продава извън страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още