IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Samsung не иска да ползвате един телефон дълго?

Пазарът на смартфони търпи големи промени през последните две години

15:32 | 30.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сега е времето, в което производителите на смартфони, които отдавна се възползват от тенденцията американците да обновяват телефоните си рано и често, се опитват да печелят повече от това, пише Bloomberg.

Преди две години американските потребители купуваха нови смартфони за малко повече долари на месец без договор за мобилна услуга. Сега те предпочитат да ползват по-дълго смартфоните си отпреди, което донесе неприятности на производители като Samsung Electronics и HTC Corp., които се борят със спада на продажбите.

"Когато хората плащат по 600 до 700 долара, те не са готови да обновяват всяка година“, твърди независимият анализатор Читан Шарма. Потребителите започват да си купуват устройства на всеки 20 до 24 месеца вместо на всеки 15, както когато операторите субсидираха всички устройства.

Финансирането на телефоните е популярно сред потребителите, след като T-Mobile US го стартира през 2013 г. Две години по-късно въздействието на цикъла на обновяването на телефоните ще удари по-сериозно, тъй като финансирането на телефони сега е възприето от много потребители. Почти две трети от абонатите на AT&T, които са си купили нов телефон през последното тримесечие, са получили финансиран от оператора план.

Въпреки че Apple, чиито потребители не са толкова чувствителни към цената, до голяма степен остава незасегната, това не важи толкова за Samsung и HTC.

Първоначално производителите на смартфони се възползваха от преминаването към субсидиите за телефони. След като таксите за устройствата бяха отделени, някои потребители отвърнаха, като се насочиха към по-висок клас устройства, твърди Роджър Ентнър, анализатор на Recon Analytics в Дедхам, Масачузетс.

„Производителите на смартфони се радваха, докато това траеше; сега идват тежките времена“, коментира Ентнър, който смята, че през тази година цикълът за подмяна на телефона ще достигне 28 месеца. „Производителите бяха доволни, но сега растежът се забавя. Днес всеки има смартфон и се придържа към него по-дълго“.

Samsung, производителят на телефоните от серията Galaxy, е в процес на преструктуриране на фона на засилената конкуренция на пазара на мобилни телефони заради по-младите съперници като Xiaomi. Мобилните продажби на южнокорейската компания спаднаха с 20 на сто през първото тримесечие спрямо година по-рано. Причините за този срив са няколко, включително забавянето на разходите в Китай и руските икономически проблеми. Според Шарма продължителността на цикъла за обновяване на телефона също е фактор.

По-дългият цикъл допринася за очакваното забавяне на продажбите на смартфони. Тези в САЩ ще се увеличават средно с 5,3% до 2018 г., посочват от IDC, което е под 8,9-те процента увеличение през миналата година.

Един от знаците, че идва краят на субсидиите, е фактът, че базираната в Далас AT&T през май поиска от партньорите си в сферата на търговията на дребно като Apple и Best Buy да спрат да предлагат субсидирани телефони с двугодишни договори.

„Новите планове правят истинската цена на устройството по-очевидна за потребителите и това ги насърчава да сравняват“, твърди Каролина Миланези, ръководител проучвания в Kantar Worldpanel ComTech US Business.

В резултат от това увеличаващ се брой потребители избират да купуват устройства от Ebay или чрез специализирани търговци на дребно като Gazelle или Glyde.

"Сега телефоните са толкова скъпи, че хората търсят възможност да купят използван телефон, който е с 20 до 50% по-евтин от новия“, коментира главният изпълнителен директор на Gazelle Крис Съливан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
В основата на тази политика стои хищническата нагласа и интереси на производителите да произвеждат и продават колкото може повече продукти ( в случая смартфони), за да увеличават оборота и съответно печалбите си. Това на практика означава да се взема от потребителите (като често си сменят телефоните и изразходват повече средства), а и да се уврежда на природата с хищническо използване на суровините. Тази философия се практикува от доста производители в други браншове - производство на мебели, на цветя, на дрехи и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още