IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 30 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:37 | 30.06.15 г.
Акцентите в бизнеса на 30 юни

В България

Кризата в Гърция продължава, а въпросът как ще се отрази тя върху съседните страни остава на дневен ред. Европейските инвеститори се оказаха спокойни за банките в България и Румъния. Повечето инвеститори смятат, че няма опасност за банковите сектори заради ниските нива на държавните дългове и валутните резерви.

Междувременно министерство на финансите съобщи, че през първото тримесечие на 2015 г. икономическата активност в България се е повишила спрямо последното тримесечие на 2014 г. Оптимистични са и очакванията за развитието на бизнес цикъла през следващите тримесечия до края на годината.

БСП пък се опасява от нуждата бюджетът да бъде актуализиран заради МВР. В Министерството има хроничен недостиг на средства, състоянието на различните дирекции не е добро, отчете заместник-председателят на парламентарната група БСП – Лява България Атанас Мерджанов.

До края на 2020 г. се очаква засилена конкуренция между фермерите, които кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони. При отварянето на всяка мярка се очаква подадените проекти да надхвърлят 4-5 пъти определения бюджет. Самите фермери пък сигнализираха за риск да бъдат източени евросредствата за агроекология.

Нивото на безработица в България почти се е изравнило със средното равнище за целия Европейски съюз през май, сочат данните на Евростат. Според българската Агенция по заетостта безработицата у нас е била 10,1% през май.

По света

В опит да избегне изпадането в технически дефолт в последните часове преди изтичане на срока за плащане на вноската към Международния валутен фонд, гръцкото правителство поиска да сключи сделка с Европейския стабилизационен механизъм за преструктуриране на дълговете си.

Липсата на плащане към Международния валутен фонд не означава, че Гърция трябва да обяви дефолт, коментира по-рано през деня рейтинговата агенция Standard&Poor`s, цитирана от руската информационна агенция ТАСС. В понеделник агенцията свали рейтинга на Гърция до ССС -.

Китайският министър-председател Ли Къцян определи инвестиционните потоци между Европейския съюз и Китай като „неособено задоволителни“ и отправи силен апел за по-ранно сключване на двустранно споразумение, което ще улесни китайските компании при придобиването на европейски фирми.

Чуждестранните инвеститори може да насочат погледа си към Виетнам, тъй като скоро ще могат да притежават 100% от големите виетнамски фирми, след като правителството в азиатската страна пое курс към съживяване на буксуващата икономика.

Украйна ще продължи да предплаща за руски газ и през третото тримесечие. Това предвижда анексът към договора, който руският газов гигант „Газпром“ е изпратил на украинската държавна компания „Нафтогаз“ вчера.

На борсата

Въпреки отчетената печалба за 2014 г. Енемона АД няма да разпредели дивидент по привилегированите акции, а реализираните 140 566,96 лв. ще отидат за покриване на загуба от дейността за 2011 г., показват материалите към свиканото за 17 юни 2015 г. общо събрание на акционерите.

Препоръчваме

Работният ден е към привършване и може би е време за по питие след работа - в крайна сметка София е 17-ият град в света по евтина бира. Женева е мястото, където пивото достига най-високи цени, а градът, в който в момента може да се намери най-евтина бира, е Краков.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още