IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 1 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:05 | 01.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 1 юли

В България

Координационен съвет за подготовката на България за членство в еврозоната създаде днес Министерският съвет. Председател на структурата ще бъде финансовият министър Владислав Горанов, който е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута.

Още един съвет бе създаден днес - Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет, който ще координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз.

Министерският съвет прие днес и План за действие за 2015-2017 г. в изпълнение на Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение за периода 2015-2020 г. Основната цел е преодоляване на пропастта между професионалното образование и обучение и бизнеса и плавен преход между училище и работно място

Работодателят е длъжен да осигури ползването на отложен отпуск от предходната година не по-късно от първите шест месеца на настоящата година, считано от края на календарната година, за която се полага. Това гласуваха депутатите при приемането на второ четене на промени в Кодекса на труда.

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за извършени нарушения на една от компаниите на дялово разпределение на топлинна енергия - „Техем Сървис“. Комисията е установила, че компанията предлага различни ценови и търговски условия на своите клиенти за един и същи вид договори

По света

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме почти всички условия по програмата за спасяване на кредиторите на страната, твърди британският Financial Times. Още във вторник вечер премиерът е изпратил съответно писмо от две страници до кредиторите.

Въпреки това обаче германският финансов министър Волфганг Шойбле поля със студен душ ентусиазма, че след новото предложение на гръцкото правителство може да се стигне до бързо споразумение. Според него второто писмо на премиера също не носи яснота.

Световната банка обяви в нов доклад за втората най-голяма икономика в света, че финансовата система на Китай се нуждае от основен ремонт, за да ce постигне устойчив растеж и Поднебесната империя да успее да пренастрои своята икономика от производството към потреблението и услугите.

Днес сутринта „Газпром“ спря да подава газ за Украйна. Киев не е направил предварителното плащане за доставките през юли, каквито са изискванията в договора между „Газпром“ и украинската „Нафтогаз“, след като не бе договорена по-голяма отстъпка в цената на третото тримесечие.

Германската авиокомпания Lufthansa е предложила по 25 хил. евро компенсация на семействата на пътниците от Германия, които загинаха в разбилия се в Алпите самолет на нискотарифната дъщерна авиокомпания Germanwings.

На борсата

Нео Лондон Капитал АД планира да набере до 40 млн. лв. през борсата, които да инвестира в четири жилищни проекта в столицата на Великобритания - Лондон, показва проспектът на дружеството, публикуван от БенчМарк Консулт.

Препоръчваме

"Богатите също плачат". Известната реплика вероятно е била особено актуална на 29 юни, след като най-богатите 400 души в света са реализирали съвкупна загуба от 70 млрд. долара. Най-богатият човек на планетата Бил Гейтс е изгубил 1,4 млрд. долара, а инвеститорът Уорън Бъфет, трети по богатство, е изгубил 1,6 млрд. долара.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още