IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ препоръчва да се замрази покачването на минималната заплата в бъдеще

Повишаване на минималната заплата със 100 лева води до загуба на 24,5 хиляди работни места сред най-ниско образованите, посочва анализ

12:23 | 02.07.15 г. 24
ИПИ препоръчва да се замрази покачването на минималната заплата в бъдеще

Всяко покачване на минималната заплата със 100 лева води до загуба на 24,5 хиляди работни места сред най-ниско образованите. Това е извод от новото изследване на ИПИ „Как влияе ръстът на минималната заплата върху заетостта в България“.

От 1 юли е в сила новият размер на минималната работна заплата от 380 лева. Това е второто за годината увеличение, след като от 1 януари минималното възнаграждение бе увеличено на 360 лева.

Проучването на ИПИ анализира възможните ефекти от повишаването на МРЗ върху заетостта сред най-ниско квалифицираните, т.е. тези с начално и по-ниско образование. Направеният анализ привежда доказателства в подкрепа на хипотезата, че ръстът на минималната работна заплата влияе негативно върху заетостта сред най-ниско образованите в България. Представеното емпирично изследване за България покрива един относително дълъг период от 11 години и всички области в страната.

Влиянието на минималната работна заплата (МРЗ) върху заетостта от години е обект на академичен интерес и централна тема в редица изследвания. За България обаче до момента не е публикувано емпирично изследване, анализиращо влиянието на динамиката на минималната заплата върху заетостта в страната, уточняват икономистите. В същото време минималната заплата расте с бързи темпове през последните години, като за периода между 2000 и 2013 г. се е увеличила от 75 лева до 310 лева, или над 3,5 пъти. Това покачване изпреварва значително както нарастването на средните заплати, така и ръста на БВП и производителността на труда. Разликите в заплащането между отделните региони също са значителни, което предполага и различни потенциални ефекти от вдигането на МРЗ в отделните части на страната, посочва се в изследването.

През 2014 г. и 2015 г. МРЗ продължава да расте с бърз темп (до 340 лв. от 2014 г., 360 лева от януари 2015 г. и 380 лв. от юли 2015 г.), а средносрочната бюджетна рамка предвижда тя да достигне 420 лева от началото на 2016 г. и 450 лв. – от началото на 2017 г. Предвид бързото нарастване на минималната заплата е изключително важно да се изследва потенциалният ефект от тази политика върху заетостта, особено сред най-уязвимите групи на пазара на труда, посочва се в анализа.

Всяко вдигане на минималната работна заплата със 100 лева води до съкращаването на коефициента на заетост сред тези с начално и по-ниско образование средно с 1,4 процентни пункта. Спрямо данните за работната сила за 2013 г., това означава загуба на 24 520 работни места. При положение, че коефициентът на заетост традиционно е много нисък в тази група на пазара на труда - варира от около 9% до около 26% в различните области през 2013 г., едно такова намаление на заетостта в отговор на покачването на МРЗ изобщо не е за подценяване. В зависимост от областта това означава, че всеки 100 лева повишение на МРЗ води до загуба между 5% и 16% от съществуващите работни места.

Анализът потвърждава притесненията на редица икономисти, че вдигането на МРЗ се случва за сметка на заетостта на най-ниско квалифицираните. Имайки предвид резултатите от анализа, е все по-малко чудно защо заетостта сред най-ниско квалифицираните в България е на такива ниски нива и не успява да достигне дори 10% в някои от по-слабо развитите области.

На база на направения модел може да се прогнозира и какъв би бил ефектът от планираното вдигане на МРЗ до 450 лева през 2017 г. върху заетостта сред най-ниско образованите. Ако минималната заплата нарасне от 340 лева през 2013 г. (последната година от изследвания период) до 450 лева през 2017 г., може да се очаква понижение на коефициента на заетост сред тези с начално и по-ниско образование с 1,54 процентни пункта. Т.е. ако заетостта сред населението на 15-64 години с основно и по-ниско образование е била 17,5% през 2013 г., планираното вдигане на МРЗ може да доведе до намаление на коефициента на заетост в тази група до под 16% през 2017 година (при равни други условия). Ако приемем, че работната сила сред тези с начално и по-ниско образование остане непроменена между 2013 и 2017 г., то това намаление в коефициента на заетост означава загуба на 26 272 работни места, изчисляват икономистите.

Тези негативни ефекти върху заетостта трябва да се отчитат от правителството и цялото общество всеки път, когато се обсъжда поредното вдигане на минималната работна заплата, пише в анализа. Защото не всички, които работят на минимална заплата, ще се радват на по-високи доходи след покачването ѝ - десетки хиляди просто ще изгубят работата си. Решението дали да се повиши МРЗ би следвало да бъде осъзнат избор на по-ниска заетост сред най-ниско квалифицираните, изтъкват от ИПИ.

Предвид направения анализ ИПИ препоръчва да се замрази покачването на минималната заплата в бъдеще с цел да се предотврати по-нататъшната загуба на работни места сред една от най-уязвимите групи на пазара на труда – тези с начално и по-ниско образование. В противен случай коефициентът на заетост в тази група ще достигне критично ниски нива, а безработицата и икономическата неактивност ще продължат да нарастват, предупреждават икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
HighSpirited
преди 8 години
Всъщност,увеличението именно на минималната заплата, би довело до някакъв ръст в икономиката,защото тези пари веднага ще се завъртят,от там и всички ще печелят,но някой така и не го проумяват това. Стимулирането на богатите с ниски данъци не води до нищо,защото техните пари не влизат в Бг икономика или ги внасят в чужди банки или ги влагат в чужди стоки като коли и къщи в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Унгарското правителство даде ход на програма, по която млади изселници получават по 100 000 форинта (320 евро) на месец за година, ако се завърнат в родната си страна, съобщи в. "Индипендънт".По схемата "Ела си у дома, млади човече" биват осигурявани и безплатни самолетни билети до Унгария на младите хора, живеещи в чужбина."http://***.***/bg/news/5/ungariya-plashta-na-mladi-emigranti-da-se-varnat.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Тези с малки заплати не са мотивирани да работят. Те са бедни работещи. Познавам такива, които работят само колкото да си осигурят следващите помощи за безрабтни и след това зарязват работата си до следващия път.Докато не се създаде голяма разлика в жизнения статус между работещ и неработещ, не можеш накара никого да се стреми да получи образование и квалификация. Трябва всеки, който работи да има възможност за сносен живот, а този който не работи - това да му е мечтата за която е готов да направи всичко - дори да се обучава, колкото и да не му се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Сетих се за едно клипче на проф.Улф за мин.заплати - http://***.dokumentalni.com/?p=3383 ще им пиша и на тях Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Между другото за някои неща ИПИ са много прави - http://ime.bg/bg/articles/konsultativniyat-cinizym-na-administraciyata/ http://ime.bg/bg/articles/myastoto-na-bylgariya-v-open-government-index-2015-/Ползвам техни анализи - http://ime.bg/var/images/Health_Care_System_Maria_Neeva_revised.pdfв мои публикации - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 НО ЗА НЯКОИ НЕЩА СЕ ИЗЛАГАТ - ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
За мен тезите развивани в ИПИ винаги са били много ценни и полезни. Те са сигурен индикатор, че полезното за обществото ни решение е точно в обратната посока. Гарантирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Така е но аз им пиша между другото когато има свободно време и за още куп неща Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/ЦионизъмОт години изследвам дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) или от всичко по-малко и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Според мен има умишлени действия - организирана международна престъпна група но много трудно се доказва защото всичко е прикрито зад идеологията на неолиберализмаМилтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябват строги регулации Майк Статис, главен инвестиционен стратег на AVA - http://mejdu-redovete.com/чрез-икономии-и-заеми-към-фалит-гръц/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Най-бедните не спестяват почти нищо. Потребяват електричество, вода, парно"Именно!! Т.е с малко повече въображение, можем да си ги представим, като вид куриери. Вземат от едно гише едни пари, радват им се ден два разлиствайки ги с треперещи пръсти, а после ги носят на съседното гише на този за който всъщност са предназначени. За стоките на БГ производителя оттават трохи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
А като нямат продажби, затъват в дългове и притиснати от банките вече наистина нама как да увеличат доходите на работещите за тях. Порочен кръг който води и до липса на кадри и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Най-бедните не спестяват почти нищо. Потребяват електричество, вода, парно. Купуват си храна. Почти всичко, което похарчат, е за стоки и услуги, произведени в БГ, което допринася за вдигане на БВП. Не харчат за луксозни яхти и Майбах, където парите изтичат извън БГ икономиката. Как да им го втълпиш това на ИПИ чиновците, които не излизат от кабинета си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още