IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Сега е моментът да довършим магистралния пръстен на България

280 млн. лева са предвидени по ОП "Региони в растеж" за пътища от по-нисък от магистралния клас

15:23 | 02.07.15 г. 1
Павлова: Сега е моментът да довършим магистралния пръстен на България

Трябва да се положат усилия и да се довърши магистралният пръстен на България, за да се „качи“ тежкият трафик на магистралите, за да могат да се освободят по-малките пътища. Това коментира регионалният министър Лиляна Павлова по време на дискусия от кампанията „Да! На българската икономика“, пишат от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Според регионалния министър страната ни трябва да се възползва и от уникалната възможност, че през нашата територия преминават 5 от общо 10-те трансевропейски коридора.

До 2020 година в по-малки пътища ще бъдат инвестирани 280 млн. лева по ОП „Региони в растеж“. В изтеклия програмен период в рехабилитация и строителство на пътища от по-нисък от магистралите клас са инвестирани 500 млн. лв. „От 20 хил. километра републиканска пътна мрежа почти 11 хил. километра е третокласната пътна мрежа и тя има нужда от инвестиции“, посочи още Павлова.

Три са възможностите за инвестиции в пътната инфраструктура – публично-частни партньорства, които досега не са широко прилагани в България, по плана „Юнкер“ и чрез национален фонд за пътна инфраструктура. „Даваме си сметка, че този програмен период е последният, в който ЕС отделя средства за изграждане на пътна инфраструктура“, допълни още Павлова.

Тя допълни, че по плана „Юнкер“ България е кандидатствала с проекти за 3,5 млрд. лева.

По време на дискусията тя уточни още, че правителството работи съвместно със Световната банка за намиране на най-подходящия модел за въвеждане на по-справедлива система за заплащане при ползване на пътищата. На този етап се обмисля възможността винетките да се запазят за леките автомобили, но ще бъдат в електронен вариант.

Превозните средства над 3,5 тона, които рушат повече пътища, ще плащат тол такса – за изминато разстояние, а не за време.

Продължава работата и по реформирането на ВиК сектора, коментира Павлова. Вече са изготвени 51 регионални плана за ВиК и предстои разработването на 16 прединвестиционни проучвания. Тя припомни, че вече стартира строителството на яз. Пловдивци, проектира се доизграждането на яз. Нейковци, а строителството на яз. Луда Яна и рехабилитацията на яз. Студена ще стартират след избора на изпълнители, процедурите за които в момента са в ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 7
alexx
преди 8 години
Общи приказки. Ако правителството не изтегли заем за довършването на Хемус и Черно море, няма скоро да видим завършен магистрален пръстен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още