IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните мрежи в Югоизточна Европа няма да издържат на развитието на ВЕИ

Регионът е нетен вносител на електроенергия с дефицит от 1,4 тераватчаса в годишния енергиен баланс

16:49 | 02.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийните мрежи на страните от Югоизточна Европа (държавите от Балканския полуостров плюс Италия, Унгария и Словакия) няма да издържат на бурното навлизане на възобновяемите източници в производството на електроенергия към 2030 година. Особено това се отнася до мрежите в България, Румъния и Гърция.

Това е записано в черновата на регионалния инвестиционен план за развитие, изготвен от Европейската мрежа на електроенергийните системни оператори (ENTSO-E). Документът е публикуван на сайта на организацията.

Сценарият, който разработва Мрежата в своя план, предвижда към 2030 г. в България фотоволтаичните централи да бъдат 7,9 гигавата, а вятърните централи – 4 гигавата. В момента инсталираните фотоволтаични мощности у нас са 1 гигават, а вятърните са 0,7 гигавата, е записано още в плана.

Прогнозата е за още по-бурен напредък на ВЕИ в Гърция – от 2,4 гигивата инсталирани слънчеви централи в момента до 10,9 гигавата през 2030 година. Вятърните мощности в южната ни съседка към 2014 година са 1,7 гигавата, а прогнозата е след 15 години да бъдат вече 7,8 гигавата.

Предвижданията са в Румъния слънчевите панели от 1,2 гигавата да стана 9,5 гигавата през 2030 година. Малко по-ограничен ръст ще имат вятърните централи – от 2,9 гигавата до 5,5 гигавата, очаква още ENTSO-E.

Като цяло фотоволтаиците в региона ще се повишат от около 5 гигавата в момента до 40,7 гигавата през 2030 година. Вятърните мощности ще бъдат малко над 22 гигавата спрямо почти 6 гигавата през 2014 година.

Това ще наложи да бъде повишена и трансграничната преносна способност в целия регион. Допълнителен капацитет има по отношение на преноса на електроенергия от България към Гърция (1,5 гигавата), към Македония (500 мегавата) и към Сърбия (500 мегавата).

От Европейската мрежа посочват още, че при анализа за развитието на мрежите в Югоизточна Европа е много важна да се има предвид, че регионът е нетен вносител на електроенергия. Дефицитът в годишния енергиен баланс е към 1,4 тераватчаса. Това е включено в плана за развитие до 2030 година на организацията.

Като цяло производствените мощности в региона в момента са доминирани от въглищата – особено лигнитните, е записано още в анализа. Атомните централи са едва 8% от инсталираните мощности, но пък отговарят за 18% от произведената електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Глупост е ток от фотоволтаици с до 16% КПД да се използва за отопление и топла вода когато това може да стане с над 80% КПД - http://integral2005.com/Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още