IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в Русия не оправда очакванията за растеж

PMI e на ниво от 49,5 пункта, отбелязвайки първи спад от март насам

14:07 | 03.07.15 г.
Секторът на услугите в Русия не оправда очакванията за растеж

Неочакван спад записа руският сектор на услугите през юни. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) е спаднал до 49,5 пункта, по-ниско от отчетените 52,8 пункта през май. Стойности под 50 пункта са показател за икономически спад.

Показателят е на по-ниско ниво и от експертната прогноза от 50,8 пункта, получена от анкета, проведена от Bloomberg. Регистрираният спад е първи от март насам и е показателен за натиска върху потребителите, докато страната навлиза в първата си рецесия от години. 

Понижението в цените на петрола и санкциите, наложени от САЩ и Европа, са причините за спада в руското потребление посочва Bloomberg. Покупателната способност на заплатите е спаднала най-много от 1999 г. насам. Като причина за това се посочва кризата с рублата и най-високата регистрирана инфлация за период от 13 години. Същевременно продажбите на дребно записаха пети пореден месец на понижение през май, а правителството предвижда икономиката да се свие с 2,8% тази година.

„Информацията за руския PMI продължава да изненадва предвид данните за слабо понижаване на бизнес активността през юни“, каза Пол Смит, главен икономист в Markit. „Докато има свободен производствен капацитет, ще продължи намаляването на работните места“, допълни още той.

Същевременно безработицата записа спад и стигна до 5,6 % през май, но очакванията са нивата й за 2015-та година да бъдат от 6%, смята заместник-министърът на финансите Максим Орешкин.

Руският индекс Micex CGS, включващ в себе си компании от потребителския сектор, се е повишил с 10% тази година, но изостава от по-широкия Micex, който е нараснал със 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още