IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели ще проверяват онлайн за фалшиви дипломи

Твърде много центрове без лиценз предлагат обучение, твърди експерт

14:10 | 06.07.15 г.
Работодатели ще проверяват онлайн за фалшиви дипломи

Нова електронна услуга дава възможност на работодателите да проверят дали кандидат за работа не ги лъже с фалшив документ за придобита квалификация. 

Функцията е достъпна в интернет страницата на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). Необходимо е само да се въведе ЕГН-то на човека, когото искаме да проверим.

Красимира Брозиг от НАПОО коментира през bTV, че в страната вече има твърде много центрове, които предлагат обучение, но нямат лицензи. Затова документите, които тези центрове издават, не са признати нито у нас, нито в чужбина.

Обикновено в тях липсва списъкът с предметите, броят учебни часове и оценката от държавен изпит. Новата електронна услуга ще позволи на работодатели бързо и лесно да проверяват кандидат служителите си.

За съжаление, онлайн проверката е възможна само за курсове, които са били завършени след юли 2014 г., тъй като само оттогава се поддържа електронен регистър. По-старите сертификати могат да се проверят с официално писмено запитване до НАПОО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още