IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Радев: Без реформи Гърция ще се върне с десетилетия назад

Скоро гърците ще поискат промяна на управлението, смята бившият финансов министър

09:40 | 08.07.15 г. 4
М. Радев: Без реформи Гърция ще се върне с десетилетия назад

Пред Гърция има два пътя за изход от кризата – труден и по-труден, каза бившият финансов министър от кабинета "Костов" Муравей Радев по bTV. По думите му трудният път минава през истински структурни реформи, а другият би довел до обществено-икономически взрив и ще върне Гърция десетки години назад.

Според Радев южната ни съседка е обречена да остане в Европейския съюз, но е било грешка тя да бъде приета в еврозоната.

"Грешката на гръцкия премиер Алексис Ципрас е, че обеща на ЕС майка си и баща си, а сега е в изходна точка", каза Радев.

Той смята, че скоро гърците ще поискат промяна на управлението, особено ако останат блокирани всичките 130 млрд. евро депозити в гръцките банки.

"В момента банките в Гърция боравят с ценни книжа, с едни хартийки, без свеж поток от средства от Европа Гърция не може да се оправи", смята бившият финансов министър.

"Сиртакито в Гърция свърши, за средния грък купонът свърши", коментира още Радев и допълни, че средният грък е много объркан, защото не е много сигурен какво се случва и не знае какво следва утре.

"В неделя станахме свидетели на типичната гръцка гордост. Народът е свикнал някой да му дава пари, все едно сме длъжни, освен това без да питаме за какво ги харчи. Само че този път прекалиха", смята финансистът.

По думите му, ако Гърция сега не направи реформите, искани от еврозоната, тя ще се върне с десетилетия назад и ще трябва да гради икономиката си отново.

"При това положение страната ще премине през 9-те кръга на ада. Още повече, че много държави в ЕС вече отказват да плащат за кризата в Гърция", заключи Муравей Радев.

Темата за кризата в Гърция следете тук

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
mitkopom
преди 8 години
по голямата част от парите по програмата за количествени улеснения отиват за закупуване на германски и френски ценни книжа,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Той Муравей може да им даде акъл на гърците да постъпят като него 97 г. Масова приватизация на всички държавни активи на безценица, че дори и после някои "инвеститори" да осъдят държавата за още пари (справка БГА Балкан и Гад Зееви). Те нашите демократи ги умеят тези неща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още