IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 юли

07:33 | 29.07.15 г.
Преглед на печата за 29 юли

Спокойно, не е строеж. Свлачище е.
в. Капитал Daily

Дългият плаж между Дюни и Аркутино влезе с гръм и трясък в новините тези дни, след като кметът на Созопол Панайот Рейзи проведе кратък социален експеримент, затваряйки пътя към него. Т.нар. шофьорски плаж до комплекса "Дюни" е място, където мнозина къмпингуват (нелегално) и се къпят (легално) и се намира между два луксозни комплекса - "Дюни" и "Свети Тома". Действията на Рейзи, чиято репутация се носи отдавна, породиха веднага съмнения, че там ще има нов инвеститорски интерес.

Ето защо една снимка в социалните мрежи днес предизвика нова вълна на тревога. На снимката се вижда свлачището, намиращо се в южния край на същия този плаж, в близост до комплекса "Свети Тома", където инвеститор е "Главболгарстрой". Подозрението веднага беше, че започва нов строеж.

Но не. Там нищо не се издига, а по-скоро се срива. Става дума за свлачище, регистрирано още през 2009 г.

НСО ще може да блъска коли, които й пречат
в. Сега

Парламентарната комисия по контрол на специалните служби прие без забележки законопроекта, с който Националната служба за охрана (НСО) ще придобие нови правомощия, които на практика ще я направят безконтролна. Това става ясно от стенограмата от заседанието, с което проектът се праща за второ четене в пленарната зала.

С новия закон НСО ще се превърне в нещо средно между военно формирование, полицейско подразделение и специална служба. Записано е, че е "специализирана военизирана държавна служба". Така началникът й ще може да произвежда офицери и сержанти, които няма да са част от армията. От БСП са предложили НСО да мине към правителството, а гардовете да са държавни служители. Това обаче не е било прието. Записано е също, че служителите й ще могат да арестуват, въпреки че НСО няма полицейски правомощия. Подобно на полицаите обаче държавните гардове ще "са физически неприкосновени и се намират под защитата на закона".

Купуваме по-евтини джаджи на изплащане
в. Стандарт

Българите купуват по-евини стоки на изплащане. Това показва класацията "Топ 10 на изплащане" на БНП Париба Лични Финанси за първата половина на 2015 г. Например цената на най-търсените смартфони е намаляла с 10%. Сега най-често се купуват смартфони с цена 970-1050 лв., при 1290-1340 лв. за първата половина на миналата година.

Наред с това обаче мобилните телефони вече са с по-голям дисплей - 5.1", при 4" година по-рано, имат по-добра резолюция и повече функции. Цената на телевизорите е паднала с около 30%. Средната цена на най-търсените телевизори сега е 570-620 лв., при 840-890 лв. за първата половина на 2014 г. Топмоделът в новото издание на класацията е смарт телевизор с размери от 32 инча, докато година по-рано е бил модел с 40-инчов екран. Цената на лаптопите е с близо 20% по-ниска. Докато миналата година са търсени лаптопи за 1290-1340 лв., сега на изплащане се купуват такива за 650-700 лв. Най-голям е спадът на цените при таблетите - с 40%.

Митничари на психотест преди всяко повишение
в. Стандарт

Тест за професионална и психологическа пригодност ще трябва да преминават митничарите, преди да бъдат повишени. Същите тестове ще трябва да издържат и кандидатите за работа в Агенция "Митници". Това предвиждат промени в Устройствения правилник на Агенция "Митници", предложени от Министерството на финансите. Освен това инспекторатът към МФ ще премине към Агенция "Митници" и НАП. Така служителите на инспектората ще са подчинени директно на ръководителите на двете приходни агенции. Целта е да се затегне контролът върху работата на служителите в митниците и НАП, за да не се допускат случаи на корупция. Служителите от инспектората ще съхраняват декларациите за имотното състояние на митничарите, които се подават всяка година, и ще проверяват дали те отговарят на действителността.

Бургас и Варна остават сред харесваните дестинации за руските туристи
в. Новинар

Бургас е втора предпочитана дестинация за руските туристи, съобщиха представители на онлайн-сервиса Tutu.ru., цитирани от ТАСС.

Те са анализирали исканията на туристите, купуващи билети по-далечни курорти и са направили прогноза за следващия месец август.

"При българските (дестинации) Бургас и Варна има ръст на закупени билети при намаляване на средните цени с 3 процента", твърдят представителите.

На първо място е черногорския Тиват, а трети е Барселона. Както преди година лидер на рейтинга е Черна гора, която е предпочитана преди всичко от московчани.

Трети сме по износ на малини в Европа
в. Новинар

България е сред лидерите в Европа по износ на малини.

Страната ни е трета по експорт на сладкия плод, съобщи за „Новинар” председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков. Той уточни, че 80 на сто от българските малини отиват в чужбина.

Основни вносители са Германия, Холандия, Франция, Белгия, които купуват от нашите производители замразен плод за индустрията. Пресните малини отиват основно по пазарите в Румъния от Попово и Лозница. Червените плодове, които остават в България, се разпределят между преработвателите за мармалади и търговците по пазарите.

Именно в Лозница се намира и най-иновативният център у нас за производство на малини. В момента там добивите гонят рекорди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още